Bij het vallen van de avond, in het paradijs

In de adventstijd wordt op veel vrijescholen het Paradijsspel opgevoerd. Betrokken amateurs vertolken in dit Middeleeuwse spel hoe het Adam en Eva in de hof van Eden verging. Het eten van de appel vormt de proloog voor het Kerst- en Driekoningenspel, waarin herders en koningen op weg gaan om het kindeke te zoeken. De paradijslegende blijft actueel. Opgerold als een slang ligt ze in ieder van ons te slapen. Richt het dier zich op, dan komt het paradijs voor ons geestesoog opnieuw tot leven.

Jong waren wij, vitaal als het geboomte. Onschuldig wandelden wij met God. Als dubbelziel waren we indertijd zijn oogappels. Alles in de hof doorschouwden we tot in essentie en dagelijks droegen wij onze indrukken als godenvoedsel aan. Een van ons schonk hem de zilveren vruchten van de Maan, de ander het goud van de Zon. Ons was gevraagd de tuin te dienen en te bewaken.

Rond de paradijstuin, krulde zich een slang. Op een dag sprak het dier me aan. “Neem zelf ook een hapje van het zilver, dan zul je net als God het verschil kennen tussen goed en kwaad.” Nu pas zag ik hoe begerenswaardige de appel was. Tersluiks nam ik een hapje van de bleke vrucht om hem vervolgens aan mijn wederhelft toe te steken. Toen ook hij een hap genomen had, gingen onze ogen open. Voor het eerst beseften we dat we naakt waren.

Baum_des_Todes_und_des_Lebens

Berthold Furtmeyr, Baum des Todes und des Lebens, Salzburger missaal, 15e eeuw

Bij het vallen van de avond riep God ons. Vol schaamte verborgen we ons in het struikgewas, maar hoog in de lucht toonde de maansikkel hem onze euveldaad. Streng riep hij ons ter verantwoording. Daarna aanvaardden we met gebogen hoofd de straf. Als sterfelijke wezens werden we zwoegend en barend in pijnlijke kringlopen gebannen. Onze levens zouden zich als losse kralen aan een ketting rijgen. Onstandvastig zou ons bewustzijn na de geboorte wassen om bij het sterven weer weg te zinken. Steeds opnieuw. Verdreven uit de hof, zouden de gouden appels van de boom des levens buiten ons bereik vallen.

Mild vaderlijk schonk God ook hoop. Ooit zal de Messias incarneren, de Christuszon die ons opnieuw onsterfelijkheid kan schenken. Als baken van hoop zal daarom in de wassende en afnemende maansikkel ook de cirkel van het zonnegoud ervaarbaar zijn.

Eenmaal buiten de hof rees de waarheid niet meer vanzelf in ons op. Steeds bewuster moesten we zelf richting gaan geven aan ons denken. In plaats van goud schonk God het ijzer. In het bloed van Kaïn, onze eerstgeboren zoon, bruiste dit jonge metaal fel en ongetemd op. Vol energie bebouwde en diende hij de aarde. Zijn broer Abel bleef de kudden hoeden. In hem bleef het godenvoedsel groeien. Tot de dag waarop Kaïns blik verduisterde en hij zijn broer jaloers ter aarde sloeg. Toen vloeide voor het eerst onschuldig bloed.

Lang gingen de nakomelingen van beide broers gescheiden wegen. De ene richtte zijn blik op de zichtbare verschijnselen, de ander luisterde naar wat in tijdenverten klonk. In de heilige nachten kruisen zich hun wegen, als wij het kindeke gaan zoeken.

Dit bericht werd geplaatst in bewustzijnsontwikkeling, sociale kunst en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Bij het vallen van de avond, in het paradijs

  1. G. Langeslag-Juursema zegt:

    Het is een mooie beschrijving van het beeld dat de mensheid begeleidt op haar weg naar bewustzijn. Beelden zijn belangrijk maar de vraag blijft “wat verbergt zich achter dit beeld?” Dat kom ik nog te weinig tegen in deze tijd. Een opgave die ons als mensheid zeker nog wacht en die een onderdeel is van deze pijn die volgt op het verlies van het Paradijs. Ik wens een ieder die dit leest een zalige adventstijd en vooral een zalig kerstfeest.
    G.H. Langeslag – Juursema

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s