Werken met de grondsteen

Volgend jaar, met Kerst 2023, is het honderd jaar geleden dat Rudolf Steiner de wereldwijde Antroposofische Vereniging oprichtte. Als hechte basis voor dit open netwerk gaf hij de grondsteen-spreuk. Steiner vroeg de leden van de nieuwe vereniging om die spreuk met goede wil in hun hart te planten. Dat sprak me zo’n 30 jaar geleden onmiddellijk aan. Daarom leerde ik de spreuk uit mijn hoofd en mediteerde ik regelmatig op delen van de tekst. Zo ging ik haar geleidelijk beter begrijpen. Mijn hart echter werd niet geraakt. Dat veranderde pas toen ik jaren later ook de tijd nam voor de drie oefeningen in de spreuk: voor geest-herinneren, geest-bezinnen en geest-schouwen. Zodra ik merkte hoeveel effect die drie oefeningen hadden, sloot ik de grondsteen in mijn hart. Tegenwoordig stel ik me graag voor dat veel meer mensen aan het oefenen slaan. Zoveel, dat onze omgeving ervan opbloeit.

Wonderlijk genoeg schetst de grondsteen ook de ontwikkelingsweg die we dankzij het oefenen gaan bewandelen. Het startpunt van die weg ligt bij de volwassen, zelfstandige mens die een oefenweg wil gaan. De drie oefeningen in de grondsteen zijn gericht op het bereiken van waarachtigheid. Dankzij geest-herinneren krijg je zicht op een waarachtig leven. Geest-bezinnen leidt tot een waarachtig voelen en door middel van geest-schouwen gaan we waarachtig denken. Een belangrijk hulpmiddel bij het geest-schouwen is de verwondering. Pas als we onze gekleurde bril afzetten, krijgt het wonder weer een kans. Alleen met een open mind kunnen we het geestlicht ervaren. Op een vergelijkbare manier werken we aan een open hart en een open wil.

Wil de cursus effect hebben, dan moet je regelmatig oefenen. Een kwartier per dag is voldoende.

Over de cursusleider

Ir Annemarie Sijens (1956) studeerde biologie en bouwkunde. Na haar afstuderen aan de TU Delft werkte zij ruim tien jaar in het technisch-wetenschappelijke werkveld. Daarna vestigde zij zich als zelfstandig ondernemer en werkte zij nog een kleine twintig jaar als fusiebegeleider, (interim)-directeur en organisatieadviseur in het vrijeschoolonderwijs. In haar vrije tijd verdiept ze zich in de natuur, filosofie en cultuurgeschiedenis. Sinds 2003 geeft ze regelmatig lezingen, cursussen en workshops over (aspecten van) sociale kunst en de Grondsteen.

Cursusopzet

Dagdeel 1         Ruimte en tijd 

 • De vier windstreken
 • Cyclische en lineaire tijd

Dagdeel 2         Geest-herinneren

 • Vorming van routines 
 • Karma en lot

Dagdeel 3         Geest-bezinnen 

 • Effecten van cultuurvorming
 • Vinden van een zielen-evenwicht

Dagdeel 4         Geest-schouwen

 • Focus en verduistering
 • Op zoek naar het licht

Dagdeel 5         Een wending in de tijd

 • Effecten van crises
 • Positiviteit 

Dagdeel 6         De weg van de herders

 • Medeleven en liefde
 • De ander (ver)dragen

Dagdeel 7         De weg van de koningen

 • Onbevangenheid
 • Gewetensvol handelen

Praktische informatie

PlaatsOntmoetingscentrum Enkidoe, Oudewand 13 in Zutphen
Data en tijdZeven zondagen van 14.00 – 17.00 uur: 15 en 29 januari, 12 en 26 februari, 12 en 26 maart, 16 april
Kosten  € 90 voor de hele cursus, mits op of voor de eerste cursusdag betaald. Anders € 15 per middag.
Dit is inclusief materiaal, koffie en thee.
AanmeldenIn verband met de maximale groepsgrootte van 12 personen moet je je voor deze cursus opgeven. Dat kan bij Annemarie Sijens, peripatos@kpnmail.nl, onder vermelding van je naam en telefoonnummer. 
VoorbereidingOngeveer 10 dagen voor een cursusdag ontvang je de voorbereidende oefenstof voor die dag.