Voorbereiding op dag 3

Sinterklaas is weer in het land. Een bijzonder mens die eigenschappen van de Germaanse god Wodan en van de bisschop van Myra in zich verenigt. Wat meer informatie over Sinterklaas vind je onder deze link.

Met behulp van de onderstaande oefenstof maak je een surprise voor iemand die je graag mag. Let op: Je surprise hoeft pas op Sinterklaasavond af te zijn. Op 27 november bespreken we de tussenstand.

Lees de tekst eerst in zijn geheel door

1.. Een beeld opbouwen 

Neem iemand in gedachten die je graag mag, en voor wie je graag iets wilt doen. Bouw innerlijk een beeld van hem of haar op en bekijk dit vanuit verschillende, elkaar aanvullende kanten:

  • Wat valt er materieel gezien te ontdekken? Hoe ziet zij er uit? Hoe kleedt ze zich? Hoe woont ze? Welke smaak heeft ze?
  • Hoe besteedt ze haar tijd? Is ze een ochtendmens of avondmens? Stipt of regelmatig te laat? Heeft ze een overvolle agenda? Maakt ze makkelijk tijd? Is ze uitgesproken sociaal of onderneemt ze liever iets in haar eentje?
  • Welke hobby’s en kwaliteiten heeft ze?
  • Wat geeft haar leven zin?

Neem enkele dagen tijd voor het opbouwen van dit beeld. Vraag je regelmatig af wat de ander nodig heeft en waar hij of zij blij van wordt. Mocht je ontdekken dat je bepaalde informatie mist, dan mag je anderen vragen deze lacunes in je kennis op te vullen. Denk aan de zes geblinddoekte Indiërs rond de olifant. Voor degenen die er op 13 november niet waren: In de terugblik op dag 1 lees je wat hiermee is bedoeld.

2.. Inval en beeldvorming

Wacht op een goede inval. Een goed idee valt je meestal toe op momenten waarop je ontspannen met iets totaal anders bezig bent. Gebruik je verbeeldingskracht om een beeld bij die inval te vormen. Dat beeld is de basis voor de surprise die je gaat maken. Verpak er desgewenst een kleinigheidje in. Een chocoladeletter of zo.

3.. Aan de slag

Maak de surprise met spullen die je hebt liggen of toevallig vindt. Denk aan karton van een lege doos, restjes wol, in het bos gevonden takken of eikels … Maak gebruik van een van je vaardigheden (breien, naaien, houtbewerken, kalligraferen, koken …). Werk met liefde en plezier.

-o-o-o-o-o-

Deze oefening gaat de komende weken vast een scala aan gevoelens bij je oproepen. Kun je die gevoelens een kleur of vorm geven? Op 27 november bespreken we in drietallen welke gevoelens de oefening opwekte en welke invallen je in de loop van het proces kreeg. 

4. .Schenken

Maak de ander op 5 december blij met je geschenk.