Oefening 3: Toekomst dromen

Door regelmatig toekomstbeelden te scheppen, blijf je wakker voor mogelijkheden die zich onverwacht aandoen. Door eerst kleine stappen te zetten, kun je verifiëren of je nog op het goede pad bent.

Deze oefening hoort bij de blog Over toekomstdromen. Door die eerst te lezen, snap je de context van de oefening beter.

Je toekomstdromen kun je het beste maar luchtig houden. Maak je er te snel vast omlijnde doelstellingen van, dan kunnen ze iets onwrikbaars krijgen. Het leven is een dans van kleine stapjes en grotere sprongen. Door eerst kleine stappen te zetten en steeds na te gaan hoe je omgeving daarop antwoordt, ga je beter aanvoelen wanneer het tijd is voor een sprong vooruit, een pas op de plaats of een stapje terug. 

 

Oefening

Schets, kleur of teken gedurende een paar weken waar je over drie jaar graag wilt staan. Denk er niet teveel bij na, maar laat de kleur zijn werk doen. Ga de beelden daarna, dus na die paar weken, verwoorden.

Welke waarden spelen de grootste rol? Welk stapje kun je nu al zetten om die waarden de ruimte te geven?

Toelichting
Door zo te werken geef je je fantasie wat meer de ruimte. Beschouw het maar als een soort van brainstorm. Die lukt ook het best als iedereen eerst gewoon ideeën mag opperen en de kritische reflectie even aan de kant wordt geschoven.
Zorg ervoor dat je bij het verwoorden van je tekeningen ook werkwoorden gebruikt. Zie jezelf in actie. Wat doe je dan?