Oefening 1: Terugblik op het handelen

De terugblik op je omgang met waarden is een onmisbaar instrument als je een situatie wilt veranderen. Om je indruk te geven van het effect dat je ermee kunt bereiken, geef ik je twee voorbeelden van vragen waarop ik het antwoord zocht.

Als zelfstandig ondernemer nam ik zoveel hooi op mijn vork, dat dit rond mijn 45ste resulteerde in een te hoge bloeddruk. Om dat te veranderen, vroeg ik me ’s avonds af hoe ik de afgelopen dag had gepauzeerd. Hierdoor werd ik me bewust van mijn gedrag en nam ik me voor dingen voortaan anders te doen. Stapje voor stapje vertaalde ik de waarde gezondheid naar praktisch handelen. Ik nam minder projecten aan en last voortaan regelmatig pauzes in. Het effect was dat mijn bloeddruk daalde en laag bleef.

Toen ik de zestig naderde, realiseerde ik me dat ik geen plezier meer in mijn leven had. Om mijn koers in deze levensfase te vinden, zocht ik bij het terugblikken bewust naar activiteiten die ik met plezier had gedaan. Ik blikte daarbij niet alleen op de afgelopen dag terug, maar stelde mijn focus ook op grotere afstanden in. Zo rond je 60ste is er vaak sprake van een levensmotief wat je tot een afronding wilt brengen. Om dat levensmotief te vinden moet je een grotere tijdspanne overzien. Die terugblik op mijn levensloop bracht me bij een onderzoek waaraan ik altijd met plezier had gewerkt, maar wat door omstandigheden in een la was beland. Vervolgens vroeg ik me af wat ik daar nu mee wilde doen. Ik besloot mijn onderzoek uit te schrijven. Dankzij de feedback van een aantal jongeren op dit manuscript, besefte ik dat mijn teksten vooral kort moesten zijn. Daarom ging ik blogs schrijven. Die blogs leidden tot leuke gesprekken, artikelen, lezingen en workshops. Ik heb weer lol in mijn leven en ben daar dankbaar voor. Kennelijk heb ik een goed spoor te pakken. Dit levensmotief heeft te maken met mijn spirituele waarden, met mijn diepe wens om met elkaar de wereld om te vormen en zo tot een herbergzaam oord voor ons allen te maken.

Wat is voor jou van waarde?

Hoe verwerkelijk je die waarde in de weerbarstige dagelijkse praktijk?

Terug naar de inhoudsopgave van “Start to Change the World!”