100 jaar vrijescholen en sociale impuls

Honderd jaar geleden is de eerste Waldorfschool opgericht, de Duitse evenknie van onze vrijescholen. In datzelfde jaar gaf Steiner een nieuwe impuls aan het sociale leven. Een dubbel jubileumjaar dus. Najaar 2018 kreeg ik de vraag om een artikel over honderd jaar Waldorfscholen te schrijven. In dat artikel ligt de basis voor een boek met de werktitel Naar een sociale toekomst. Hierin combineer ik mijn achtergrond als architect met mijn jarenlange ervaring als interimdirecteur en procesbegeleider in het onderwijsveld, mijn onderzoek naar het goede leven en mijn ervaring als opvoeder.

Met dit boek wil ik je inspireren tot kleinschalige cultuurvernieuwing. Thuis, op je werk en in de buurt. Uitgangspunt daarbij is het motto van de sociale ethiek:

Heilsam ist nur, wenn
im Spiegel der Menschenseele
sich bildet die ganze Gemeinschaft
und in der Gemeinschaft
lebet der Einzelseele Kraft.

De wording van mijn boek kun je op deze website meebeleven. Wekelijks plaats ik een nieuwe tekst online. Spreekt deze inleiding je aan, dan doe je me een groot plezier door contact met me op te nemen, want in dialoog komt het beste tot stand.

Benieuwd? Klik dan door naar de inhoudsopgave.

Delen: