Schud je gewoonten eens op

Steeds meer mensen gebruiken de vastenperiode om ongewenste gewoonte-patronen te doorbreken. Doe je dit, dan schud je jezelf als het ware wakker. Ervaring heeft me geleerd, dat dit heftige gevolgen heeft. De met zo’n gewoonte samenhangende begeerten steken onmiddellijk de kop op en irritaties liggen op de loer. Waarom zou je een dierbare gewoonte dan in vredesnaam willen doorbreken?

Omdat het je gezondheid, vrijheid en geluk vergroot.

Vasten, gefotografeerd doorJean Fortunet (2012)

Benieuwd of het nu makkelijker zou gaan, koos ik ook dit jaar voor een alcoholloze vastentijd. Vorig jaar kreeg ik de eerste drie weken tegen vijven zin in een glas wijn. De gewoonte om voor het eten te borrelen was kennelijk zo ingesleten, dat ik haar pijnlijk miste en de dagen tot Pasen aftelde. Het duurde ongeveer een maand voor ik aan thee en tonic gewend was. Toch had het vasten resultaat, want de eerste maanden na Pasen dronk ik beduidend minder. Helaas herwon de gewoonte om voor het eten te borrelen in herfst en winter geleidelijk terrein. Daarom vast ik dit jaar weer. De eerste feestjes en borrels zijn inmiddels achter de rug. Moeiteloos toostend met tonic dit keer. Zo’n bescheiden resultaat geeft al voldoening.

Gewoonteverandering gaat niet zonder slag of stoot. Zo gauw je een gewoonte probeert te doorbreken, plaatsen je verlangens, emoties en laksheid zich lijnrecht tegenover je. Om te slagen, moet je je innerlijk als een strateeg op een veldslag voorbereiden en al je wilskracht mobiliseren. Je kans op succes groeit als het je lukt je energie goed te kanaliseren. Ik doe dit door mijn waarden te onderzoeken en daar wensen en voornemens aan te ontlenen. Gezondheid en vrijheid motiveren mij ook dit jaar. Beseffend dat gewenning stilletjes in verslaving kan overgaan, kies ik voor ontwenning en daarmee vrijheid. Parallel daaraan probeer ik gezond oud te worden. Aan die twee toekomstwensen ontleen ik net als vorig jaar concrete voornemens die ik regelmatig bijstel. Het helpt dat mijn partner dezelfde wensen heeft en we elkaar in onze voornemens steunen.

Om mijn gezondheid te bevorderen, houd ik mijn gewoonten op het gebied van eten, drinken en sporten regelmatig tegen het licht. Daarbij probeer ik mijn fysieke behoeften en mijn verlangens goed van elkaar te scheiden. Waar het fysieke behoeften betreft, zijn we niet vrij. Ons lijf vraagt om een goede verzorging en heeft onderdak, voldoende slaap en goede voeding nodig. Waar het onze verlangens betreft kunnen we onszelf intomen. Iets lekkers mag best, maar geef je te vaak toe dan kweek je nieuwe, ongewenste gewoonten. Door je gewoonten regelmatig op te schudden en je verlangens te beheersen, verbetert je gezondheid.

Naast je gezondheid kun je ook je vrijheid en geluk vergroten. Onderzoek eens welke mentale en spirituele waarden je graag wilt realiseren. Ons verduurzaamde huishouden, mijn met blogs gevulde website en de truitjes die ik voor mijn kleinzoon breidde, ontstonden niet op wilskracht alleen. Ze vroegen om opbouwende, ondersteunende gewoonten die ik zelf vorm gaf. Het mooie is dat gewoonten ons op een rustige, bescheiden manier gelukkig maken. Vrijheid en geluk gaan hier hand in hand.

Dit bericht werd geplaatst in bewustzijnsontwikkeling, gewoonteverandering, levenskunst, motieven en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Schud je gewoonten eens op

  1. Leo zegt:

    Goed bezig!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s