Fitness voor lichaam en ziel

Lang gruwde ik van fitness. Daar kwam pas verandering in toen een bevriende zeventiger me eind vorig jaar, tijdens een lange wandeling uitlegde wat cardiofitness en krachttraining voor hem deden. “Use it or loose it”, sprak Hero, terwijl hij me indringend aankeek. Wat ademloos van het stevige doorstappen, realiseerde ik me dat mijn lijf wel een oppepper kon gebruiken. Kort daarna besloot ik het nieuwe jaar gezond te starten en me voor fitness op te geven. Sinds ik fitness, groeit mijn uithoudingsvermogen en slinkt mijn taille. Bij het schrijven van deze column besefte ik pas hoeveel ik aan mijn vrienden dank en welke rol mijn ziel en gewoontes bij veranderingen spelen.

Dat men in de oudheid dacht dat verkeerde gedachten tot ziektes kunnen leiden, las ik onlangs in het boek ’Denken geneest’ van de Duitse filosoof Albert Kitzler. Om te voorkomen dat gevoelens en begeerten ons overmeesteren, adviseerden wijzen en filosofen uit oude culturen ons om de inhoud van onze ziel te doordenken voor we tot handelen overgaan. Een goed advies, want onze primaire reactie is vaak gebaseerd op de aantrekkelijkheid van een handeling op de korte termijn.

Hoe je je ziel beteugelt, is in een notendop samengevat in een strofe uit de Indiase Bhagavad Gita. Spreker is de god Krishna, wagenmenner en vriend van de held Arjuna.

“Het is, o held, niet eenvoudig om de beweeglijke onrust van de ziel te beteugelen,       Maar het lukt je wel, o Kuntis’ zoon (Arjuna) met oefening en bezonnenheid.”

Die beweeglijkheid van de ziel herkende ik direct. Als ik mijn ziel de leiding geef, verzint ze zoveel uitvluchten, dat ik nergens aan begin. Hero’s schets van een oude man, die wegens zijn verkorte, verslapte spieren alleen nog met hulp kon opstaan, hielp me om mentaal in beweging te komen en naast de geneugten op korte termijn ook de effecten op de langere termijn voor me te zien. De afweging tussen mijn gemak nu en mijn toekomstige gezondheid was snel gemaakt. Mentaal was ik klaar om te fitnessen. Nu nog de praktijk.

Kurukshetra

De strijdwagen van Arjuna op het veld van Kurukshetra.

Direct kwam ik tegenover mijn eigen ziel en gewoontepatronen te staan. In december had ik het te druk en tot eind januari was mijn agenda volgepland. Waar vond ik de tijd om sportschoeisel te kopen en me voor fitness op te geven? Te moe van het reizen en werken, stelde ik beide activiteiten weken uit. Gelukkig doorzag mijn partner mijn uitwijkmanoeuvres. Regelmatig vroeg hij me of ik nu al sportschoenen had gekocht en wanneer ik me ging opgeven. Net zo lang tot ik eindelijk zwichtte en ging.

De daarop volgende maand had ik eigenlijk geen zin en moest ik mijn luiheid keer op keer het hoofd bieden. Pas geleidelijk kreeg ik oog voor de beloningen die het doorzetten bood. Tegenwoordig verheug ik me op de fitness. Het is een prettige gewoonte, die ik zelfs mis als ik onverwacht verhinderd ben.

Het mensbeeld dat uit de Bhagavad Gita naar voren komt, kan helpen om gericht aan jezelf te werken. Heb je zoals Arjuna een of meer goede vrienden, dan is het makkelijker de onrust van je ziel te beteugelen en gezonde gewoontepatronen te ontwikkelen.


Het citaat uit de Bhagavad Gita komt van bladzijde 29 van Denken geneest, filosofie voor een gezond leven.

 

Dit bericht werd geplaatst in bewustzijnsontwikkeling, crises en conflicten, gewoonteverandering, sociale kunst en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Fitness voor lichaam en ziel

  1. Erica Hopkins zegt:

    Wat goed geschreven, Annemarie! En het is behoorlijk herkenbaar. Lichamelijke inspanning helpt dan ook echt om mentaal sterker en soepeler te worden, minder te gaan piekeren en ‘broeden’. Je ziet de dingen daarna anders; minder zwaar zeg maar. En inderdaad geeft het een kick om te zien en voelen dat je lichaam er profijt van heeft. Veel succes met fitnessen en geniet van het ontluikende voorjaar! Lieve groet, Erica

    Geliked door 1 persoon

  2. Klopt helemaal Erica, dat je de dingen na fysieke inspanning minder zwaar ziet. Ontluikt je tuin al een beetje? Bij ons staat de camelia nu op uitkomen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s