Willen wat je wilt

Sinds mijn project in de kinderopvang eind vorige maand afliep, kan ik weer doen wat ik wil. Geen medewerker of klant die nog een vraag bij me neerlegt. Ik hoef geen brandjes te blussen of doelstellingen te realiseren. Even is dat heerlijk, maar na een paar weken merk ik dat de dagen in vaste patronen verlopen en begin ik me te vervelen. Gelukkig weet ik na jaren zelfstandig ondernemerschap ook hoe ik zulke gewoontepatronen zinvol kan doorbreken.

Vaak laat ik na een project mijn architectenbloed spreken en pak ik samen met mijn man een klus in huis aan. Dat hele concrete sjouwen en verven doe ik graag. Daarnaast bestudeer ik aspecten van de ziel. Dit keer heb ik mijn ervaringsonderzoek naar de gelaagdheid van de wil weer opgepakt.

Wil je aan den lijve ervaren hoe complex je wil is, dan kun je het best een vaste gewoonte doorbreken. Ik koos ervoor om tijdens de vasten geen alcohol te drinken. Al jarenlang drink ik dagelijks een paar glazen wijn rond het avondeten. Hoe sterk die gewoonte is geworteld, merkte ik de afgelopen week rond borreltijd. Al tegen vijven begint mijn ziel zich te roeren. Tegenover mijn begeerte naar een goed glas wijn plaatst zich mijn wilskracht. Ik wil iets wat ik niet wil ….

Begeerten en gewoonten komen vanzelf boven. Wil je ze beteugelen, dan moet je er bewust een wens of voornemen tegenoverstellen. Met wat fantasie kun je die verschillende wilsrichtingen met paarden vergelijken. Je begeerten en gewoonten vormen je zwarte paardje. Dit dier houdt zijn blik begerend op zijn directe omgeving gericht, is listig en beschikt over grote energie. Begeert hij iets, dan draaft hij daar direct op af. Je wensen en voornemens vormen je witte paardje. Dit dier is op zijn einddoel gericht, kan afzien, maar heeft minder energie dan zijn maatje. Als wagenmenner moet je dit ongelijke span zo dresseren, dat ze rustig naast elkaar gaan lopen. Dit doe je bijvoorbeeld door je paardjes te leren om op vaste tijden te draven en te grazen. Dankzij gewoontevorming vraagt het mennen minder wilskracht.

carriage-1298728_960_720

Tijdens de vasten houd ik rekening met de nukken van mijn zwarte paardje en stop ik het zo nu en dan een extraatje toe. Tegelijkertijd probeer ik een paar nieuwe gewoontes op te bouwen die beter bij mijn kernwaarden passen. Zo oefen ik mijn paardjes erin om meer met elkaar in pas te lopen.

Dat oefening kunst baart, beschrijft Marjan Slob in Hersenbeest. In dit essay las ik dat je pas vrij bent je als je wilt wat je wilt willen. Het is een vrijheid die volgens Slob gebaseerd is op het oplossen van tegengestelde wilsrichtingen. Een vrijheid ook die pas na veel oefening ontstaat. Ze geeft als voorbeelden de voetballer Arjan Robbe en de trompettist Eric Vloeimans. Beiden handelen in de situatie. Ze hoeven niet eerst na te denken, maar doen intuïtief precies dat wat er nodig is. Tegelijkertijd zijn ze moeiteloos zichzelf. Willen wat je wilt is de ultieme vrijheid. Over 35 dagen drink ik daar een goed glas wijn op.


Filosofen die me tot deze blog inspireerden:
  • Plato met zijn metafoor van de wagenmenner met zijn zwarte en witte paard;
  • Marjan Slob, Hersenbeest hoofdstuk 8 en 9;
  • Rudolf Steiner, filosofie der vrijheid deel II over de wil.
Foto: pixabay, wagenmenner.
Dit bericht werd geplaatst in bewustzijnsontwikkeling, filosofie en antroposofie, levenskunst en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s