Willen wat je wilt

Sinds mijn project in de kinderopvang eind januari afliep, kan ik weer doen wat ik wil. Geen medewerker of klant legt nog een vraag bij me neer. Ik hoef geen brandjes meer te blussen of doelstellingen te realiseren. Even is dat heerlijk, maar na een paar weken merk ik dat de dagen in vaste patronen verlopen. Een slaperige sleur ligt dan op de leur. Na jaren van zelfstandig ondernemerschap weet ik gelukkig hoe ik dit kan doorbreken.

Eerst pakte ik een klus in huis aan. Het concrete sjouwen, timmeren en verven deed mijn architectenbloed sneller stromen. Opgewekt nam ik vervolgens mijn onderzoek naar de gelaagdheid van de wil weer op.

Wil je aan den lijve ervaren hoe complex je wil is, dan kun je het best een vaste gewoonte doorbreken. Ik koos ervoor om tijdens de vasten geen alcohol te drinken. Al jarenlang drink ik dagelijks een paar glazen wijn rond het avondeten. Hoe sterk die gewoonte wortel heeft geschoten, merkte ik de afgelopen week rond borreltijd. Al tegen vijven begint mijn ziel zich te roeren. Tegenover mijn begeerte naar een goed glas wijn plaatst zich mijn wilskracht. Ik wil iets wat ik niet wil ….Heb je eenmaal een ‘slechte’ gewoonte ontwikkeld, dan meldt de begeerte zich stipt op tijd. Wil je haar beteugelen, dan moet je er bewust een voornemen tegenoverstellen.

Met wat fantasie kun je die verschillende wilsrichtingen met een span paarden vergelijken. Begeerten vormen je zwarte paard. Dit dier houdt zijn blik op zijn directe omgeving gericht, is listig en beschikt over grote energie. Ziet hij iets verlokkends, dan draaft hij daar direct op af. Door goede gewoonten te vormen, toom je dit paard moeiteloos in. Voornemens vormen je witte paard. Dit dier is op zijn einddoel gericht, kan afzien, maar heeft minder energie dan zijn maatje. Als wagenmenner moet je dit ongelijke span zo dresseren, dat ze rustig naast elkaar gaan lopen. Het helpt als ze weten dat er vaste tijden zijn waarop ze mogen draven of grazen.

carriage-1298728_960_720

Tijdens de vasten houd ik rekening met de nukken van mijn zwarte paard en stop ik het zo nu en dan een extraatje toe; een stuk pure chocola of een mooie film. Tegelijkertijd probeer ik nieuwe gewoonten op te bouwen die beter bij mijn waarden passen. Zo gaan mijn paarden meer met elkaar in pas lopen.

Dat oefening kunst baart, las ik in Hersenbeest. In dit essay schrijft Marjan Slob dat je pas vrij bent je als je wilt wat je wilt willen. Het is een vrijheid die volgens Slob gebaseerd is op het oplossen van tegengestelde wilsrichtingen en pas na veel oefening ontstaat. Voetballer Arjan Robbe en trompettist Eric Vloeimans bijvoorbeeld, hoeven niet eerst na te denken, maar doen intuïtief precies wat er in de situatie nodig is. In hun moeiteloosheid zijn ze authentiek. Willen wat je wilt, dat is de ultieme vrijheid. Over 35 dagen drink ik daar een goed glas wijn op.

Meer weten over dit thema? Kijk op de agenda of volg het project Start to Change the World!


Filosofen die me tot deze blog inspireerden:
  • Plato met zijn metafoor van de wagenmenner met zijn zwarte en witte paard;
  • Marjan Slob, Hersenbeest hoofdstuk 8 en 9;
  • Rudolf Steiner, filosofie der vrijheid deel II over de wil.
Foto: pixabay, wagenmenner.
Dit bericht werd geplaatst in bewustzijnsontwikkeling, gewoonteverandering, levenskunst, ontwikkeling en groei en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s