Partir, c’est mourir un peu

In de leraarskamer stak een collega me uitnodigend een stapeltje engelkaarten toe met de vraag er ook een te trekken. Ik schudde de kaarten, coupeerde ze en trok net als vorige keer de engel van het loslaten. “Nou, dan zal dat wel een thema zijn”, sprak mijn collega resoluut. Dat beaamde ik, want een onderzoeksthema is het zeker. Laat ik iets dierbaars los, dan sterft er iets in mij. De afgelopen jaren heb ik me regelmatig afgevraagd wat er dan afsterft. Zo weet ik dat ik in zo’n geval geliefde gewoonten of vertrouwde zekerheden verlies. Alleen dankzij de leegte die zo ontstaat, kan ik me onbevangen aan het onbekende overgeven.

Dit weekeinde heb ik het loslaten bewust geoefend. Vrijdagmorgen vroeg haalde ik mijn e-mails voor het laatst binnen en zette ik het geluid van mijn mobieltje uit. Pas zondagavond bekeek ik de ingekomen mails van de afgelopen dagen. In de zo geschapen vrije tijd ging ik op in een reünie met oud-collega’s, het doen van sinterklaasinkopen, wat scrabbelen met mijn lief en het lezen van De ondergang van het avondland van Oswald Spengler.

Om echt in onze omgeving op te kunnen opgaan, moeten we ons zelfbewustzijn en al onze doelgerichte toekomstplannen loslaten. Partir, c’est mourir un peu. Tijdens dit beperkte ‘sterven’ kunnen we verstrooiing zoeken en de knop van ons bewustzijn helemaal uit zetten. We slapen dan als het ware in en herkrijgen onze energie. Om meer uit mijn ‘slaap’ halen, richt ik mijn aandacht zo nu en dan heel bewust op iets in mijn omgeving. Ik neem dit onbevangen waar, zonder erover te oordelen. Daarna orden ik mijn ervaringen. Zulke indrukken zijn voedzaam. Ze brengen me op frisse gedachten en geven me vaak nieuwe handelingsmogelijkheden.

Normaal besteed ik een deel van de zondag aan het schrijven van een column. Om de touwtjes echt te laten vieren, hield ik hem dit keer bewust kort. Mocht je behoefte hebben aan een bij deze tijd van het jaar passende column, (her)lees dan Gooi wat in mijn schoentje.

Dit bericht werd geplaatst in bewustzijnsontwikkeling, levenskunst en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s