Herinneringen aan Berlijn

Rond haar vijftiende ging ik met mijn dochter naar Parijs. Het bleek een leuke manier om de onderlinge band na de puberteit te vernieuwen. Toen Esther me onlangs vertelde dat ze zwanger was, besloot ik haar opnieuw voor een stedentrip uit te nodigen. Ze koos Berlijn, een stad die ze nog niet kende. Onmiddellijk dacht ik aan de eerste keer dat ik die stad bezocht. In een oude Ford met vintage caravan reden haar vader en ik door de corridor naar een toen nog verdeeld Berlijn. Zij reed mee, maar net zwanger was ik me daar toen niet van bewust.

De afgelopen dertig jaar bezocht ik Berlijn regelmatig en zag ik de stad veranderen. Na de val van de muur verbond een lint van bouwputten en hijskranen al snel de lang gescheiden delen. Kom je vaker in een stad, dan vormen je herinneringen caleidoscopische reeksen beelden en geluiden. Sommige plekken blijken onherkenbaar veranderd. Andere bleven zichzelf. Het is een afwisseling die steeds weer fascineert.

Afgelopen week boften we. Dankzij storingen in de atmosfeer beleefden we zomerse dagen. Vroeg in de ochtend hadden we nog een vest nodig, maar tegen de tijd dat de zon over de daken klom, kon dat uit. We ontbeten in T-shirt op een terrasje aan de Spree en liepen daarna rustig het museumeiland op. In het Pergamonmuseum wandelden we over de processieweg naar de beroemde Isjtar-poort. Op de blauw geglazuurde tegels liepen brullende leeuwen ons tegemoet. De omvang van het slechts gedeeltelijk gereconstrueerde complex maakte ook nu nog indruk. Het was een eerbetoon aan Isjtar, de oeroude godin van liefde en vruchtbaarheid waarop de naam Esther terug te voeren is.

Ons hotel stond naast een pand in aanbouw, waardoor we ’s morgens werden gewekt door klappen van staal op staal. Op straat omringde ons het geluid van optrekkende auto’s, het schrapende kabaal van wielen op de S-Bahn met als vrolijke noot zo nu en dan de claxons van volgauto’s in allochtone trouwstoeten. We genoten van de dynamiek, en zochten in musea en tuinen zo nu en dan rust.

Eilanden van verstilde rust vonden we in de hofjes achter de Hackescher Markt en in Tiergarten, waar we op een bankje een late lunch klaarmaakten en nog lang van de zon genoten. Het waren plekken waar we graag terug kwamen. Het meest indrukwekkend was de Gedächtniskirche, waar zonlicht door de azuurblauwe glazen wanden speelde en er gelen en roden in tevoorschijn toverde. Omdat het monument dicht bij ons hotel lag, keerden we er meermaals terug. Bij ons laatste bezoek repeteerde er een koor. We kozen een stoel en luisterden. Het glanzende Christusbeeld leek van zijn achtergrond los te komen om de wereld in een breed gebaar te omvatten. Ineens besefte ik het grote verschil tussen zijn horizontaal gestrekte armen en de verticaal die van hoofd tot voeten loopt.

IMG_2897

In essentie verbindt de verticaal het hemelse met het aardse. Bomen wortelen in de aarde en heffen hun kruin naar het licht omhoog. Kerktorens en minaretten wijzen naar boven. De verticaal is als een berg, die in zichzelf rust. Onwankelbaar, onverzettelijk en keihard. De horizontale lijn is zachter. Ze vloeit en beweegt, kan verbinden, ontwikkelen en omarmen. Moederlijk en vol leven lijkt ze op een visrijke oceaan die alle continenten voedt en omzoomt.

Foto: Esther

 

Dit bericht werd geplaatst in bewustzijnsontwikkeling, levenskunst, sociale kunst en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Herinneringen aan Berlijn

  1. Mooie impressie. Duitsland en Berlijn. Ben niet zo’n reiziger. Misschien ga ik er nog eens een keer naar toe met een Duitse vriendin. Wie weet. Muziek: Over de muur (1984) – Klein Orkest. We beleven weer spannende tijden. Hoe zal er in Duitsland de komende tijd ‘geregeerd’ worden? (Problematisch werkwoord.) En Europa en de Europese Unie… Uren van waarheid lijken zich soms nooit aan te dienen. Vooral bij impasses.

    Geliked door 1 persoon

  2. Mooi om de tekst van ‘Over de muur’ weer te horen en de bijbehorende beelden te zien. En je hebt gelijk: we leven weer in spannende tijden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s