Drempelbewustzijn

Ook dit keer begon ik mijn project met een reeks gesprekken waarin ik de medewerkers leerde kennen. Zo krijg ik een beeld van hun talenten en passies, noden en toekomstwensen. Belangrijk, want daar zit de energie waarmee ik vruchtbaar in een organisatie kan werken. Hier in de kinderopvang viel het me op dat veel medewerkers moeite hebben met het stellen van grenzen. Het bracht me op de vraag wat grenzen zijn en oproepen.

Het eerste wat bij me opkwam, is dat een grens ons van anderen scheidt en tegelijkertijd met hen verbindt. Je kunt de bast van bomen betasten, dieren over hun vacht strelen en mensen over hun huid. Binnen de begrenzing van je huid spelen zich allerlei groei- en herstelprocessen af waarvan je je normaal gesproken niet bewust bent. Dankzij aanrakingen, dus op de grens van je fysieke lichaam, ontstaat het eerste bewustzijn van de ruimere wereld buiten je.

Er zijn meer grenzen tussen jou en de buitenwereld. Onzichtbare grenzen, die je wel degelijk als grens of drempel ervaart. Komt een onbekende bijvoorbeeld te dichtbij, dan kan dat onplezierig en zelfs beangstigend zijn. “Wat wil hij van je? Moet je je wapenen of juist niet?” Een tweede onzichtbare grens heeft te maken met je gewoontes. Binnen de begrenzing van je comfort-zone kun je op routines en ervaring varen. Het is er prettig toeven, maar tegelijkertijd sukkel je een beetje in slaap. Valt een situatie buiten je comfort-zone, dan schrik je uit je sluimer wakker. Onmiddellijk ben je alert, want het nieuwe kan verrassen en bedreigen. Het vraagt bovendien nieuw gedrag.

Grenzen wekken kennelijk bewustzijn voor de buitenwereld. Het krachtige zelfbewustzijn dat nodig is om vervolgens bij de situatie passend te handelen, moet echter van binnenuit komen.

Als een medewerker me schuchter toevertrouwt dat ze haar grenzen beter wil bewaken, dan hoor ik dat ze bij druk toegeeft en dit graag wil veranderen. Het bewustzijn is er, maar hoe kan ik het wakkere zelfbewustzijn wekken dat ze nodig heeft om ontwikkelingsstappen te zetten die voor haar en de organisatie vruchtbaar zijn?

Het scheppen van een veilig leer- en werkklimaat is een belangrijke eerste stap. Een tweede stap ontleen ik aan mijn jarenlange studie van planetenkwaliteiten. Groei, ritmische herhaling en nabootsing hangen met de maan samen. Typische maankwaliteiten zijn gericht op reproductie en verzorging. Beschik je over veel van die kwaliteiten, dan is de kinderopvang een prachtige werkplek. Kinderen gedijen onder die zorg. Tegelijkertijd is het voor zorgzame mensen extra lastig om grenzen te stellen. Te veel schenken en jezelf daarbij vergeten, ligt altijd op de loer.

Vraag je iemand naar zijn passies en toekomstwensen, dan kun je dit zelfbewustzijn wekken. In feite roep je dan de kwaliteiten van Saturnus te hulp. Die planeet helpt je om je rug te rechten en zelfbewust voor je waarden en idealen te gaan staan. Vanuit dit zelfbewustzijn vind je de moed de ander aan te spreken en samen een goede balans te zoeken tussen behoeften en idealen.

690px-King_Arthur_and_the_Knights_of_the_Round_Table

Saturnus en Maan schenken je een ridderlijke wapenrusting. Samen maken ze je zorgzaam naar behoeftigen en tegelijkertijd zelfbewust strijdbaar voor waarden en idealen. Het is een eigentijdse vertaling van de erecode die ooit aan het hof van Koning Arthur gold. Meer hierover lees je in de column menselijke waardigheid.


Wil je meer weten over erecodes, lees dan naar een nieuwe erecode. Meer over Saturnus, zon en maan vind je in gaan we de winst verzilveren? Meer over de omgang met grenzen tot slot, vind je in vitaliseren van organisaties.moed
Figuur: Evrard d’Espinques: Koning Arthur en de ridders van de Ronde Tafel, 1470.

 

Dit bericht werd geplaatst in bewustzijnsontwikkeling en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s