Kiemen van de toekomst

Terwijl ik de afgedankte kastplanken in de garage zette, hoorde ik een bekende stem. Met een schok realiseerde ik me dat Wim er al was. Haastig veegde ik het stof van mijn handen en heette ik hem welkom. Terwijl Leo lachend vertelde dat we de zolder opknapten, zette ik koffie. Wim en ik wilden over het vormgeven van de toekomst praten. We vroegen ons af waarom het juist in ideële organisaties vaak zo moeilijk is dit in goede harmonie te doen.

Ons gesprek had een open eind. Weer verder klussend realiseerde ik me ineens hoe groot de afstand tussen idee en werkelijkheid is. Wil een groep zijn idealen realiseren, dan moeten haar leden de afstand tussen geest en materie overbruggen. Welke problemen ze daarbij ontmoeten, werd me bij het opknappen van onze zolder duidelijk.

Lang geleden werkten Leo en ik beiden op zolder. Toen de kinderen gingen studeren en lege kamers achterlieten, koos hij een andere werkkamer. Omdat het schilderwerk op zolder butsen en barsten was gaan vertonen, wilde ik de boel schilderen. En eenmaal bezig, analyseerde ik ook de inrichting. Het ideaal dat me voor ogen zweefde, was een mooie, bruikbare ruimte. Helaas vormde de vitrinekast die mijn man jaren voor ons huwelijk had gekocht, een struikelblok. In zijn ogen was het nog steeds een mooie kast van een gerenommeerd merk. Voor mij was het een dertig jaar oude ruimtevreter die vanwege zijn omvang niet te verplaatsen was. Prachtige ingrediënten voor de echtelijke twist die tussen ons ontbrandde.

Ik wreef mijn man zijn krampachtige behoudzucht in. Hij verweet mij op zijn beurt onachtzaamheid. Zo’n unieke kast ging ik toch niet door een schlemielige dertien-in-het-dozijn-kast vervangen? Wil je hier samen uit komen en toch je idealen realiseren, dan stelt dit hoge eisen aan ieders waarnemingsvermogen. Het vraagt de vaardigheid om in de lelijke werkelijkheid al kiemen van de toekomst te zien, te horen en te ervaren.

Om me niet verder in het conflict te laten lokken, besloot ik me op de lichte kanten van mijn geliefde te richten. Op zijn trouw en inzet. Ik vertraagde mijn besluitvormingsproces en probeerde eerst verschillende inrichtingen van mijn werkkamer uit. Tot slot nam ik uit respect voor de visie van mijn man de tijd om kiemen van schoonheid en bruikbaarheid te zoeken in de meer en meer door mij verfoeide kast.

niveau[1]                        de toekomst ervaren door
ik                                          enthousiasme voor waarden (de geest)
relatie                               je op de potenties van anderen richten en hun schaduwkanten omzeilen
processen                       tijdig vertragen zodat je samen naar meer harmonie kunt zoeken
omgeving                        in de werkelijkheid (de materie) de kiemvorm van je waarden zoeken

Door zo waar te nemen, gebeurden er wonderlijke dingen. Met onbevangen blik zag ik hoe mooi de vitrine pronkstukken kon uitlichten, terwijl diezelfde kast enorme papierwinkels achter deuren en in laden kon verbergen. Het experimenteren met de inrichting bracht me op het idee om mijn boekenkast door een smallere, hogere kast te vervangen. Zo schiep ik ruimte voor een zitje in de hoek. De vitrinekast mooi en bruikbaar maken, bleek een kwestie van opruimen en herschikken. Een proces waaraan mijn partner enthousiast meewerkte. De rijen fotoboeken verdwenen naar zijn werkkamer. Het servies van mijn grootouders droegen we naar een kast in de garage, terwijl ik mijn stenenverzameling in de vitrine uitdunde en grotendeels in dozen opborg.

Unknown

Het lastigst bij het vormgeven van je idealen zijn altijd de anderen. Het vraagt liefde om hun lichtkant te blijven zien, goede wil om lastige processen in harmonie te laten verlopen. Proberen we dit, dan ontstaan de ruimte en tijd waarin we ons verder kunnen ontwikkelen.


Foto: Leo Bras
Meer over conflicten lees je in Relaties op scherp zetten.
[1] Een voordracht van Rudolf Steiner uit 17 december 1920 (GA 202) inspireerde me tot dit schema.
Dit bericht werd geplaatst in bewustzijnsontwikkeling, filosofie en antroposofie, levenskunst, sociale kunst en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s