Positiviteit en onbevangenheid

Terwijl ik de afgedankte kastplanken in de garage zette, hoorde ik een bekende stem. Met een schok realiseerde ik me dat mijn bezoeker er al was. Haastig veegde ik het stof van mijn handen en ordende ik mijn gedachten. Wim en ik filosoferen graag over de toekomst en vragen ons af waarom het juist ideële organisaties vaak zoveel moeite kost tot resultaten te komen. Net als altijd, had ons gesprek een open eind. Later die middag realiseerde ik me dat de problemen die organisaties ondervinden, al bij het klussen met je partner duidelijk worden.

Deze zomer wilden we de zolder opnieuw schilderen. Eenmaal bezig, analyseerden we ook de inrichting. Het ideaal dat ons voor ogen zweefde, was een lichte ruimte die we op verschillende manieren konden gebruiken. Een mooie en bruikbare werk- annex logeerkamer was ons ideaal. Helaas stond er een vitrinekast die mijn man al jaren voor ons huwelijk had aangeschaft. Daarover liepen onze meningen uiteen. In zijn ogen was het een prachtige kast van een gerenommeerd merk. In de mijne was het een dertig jaar oude ruimtevreter die vanwege zijn omvang niet te verplaatsen was. Wilden we een mooie, bruikbare zolder, dan moest die lelijke vitrinekast direct weg. Ons verschil in opvatting vormde het basisingrediënt voor de echtelijke twist die ontbrandde.

Ik wreef mijn man zijn krampachtige behoudzucht in. Hij verweet mij op zijn beurt onachtzaamheid. Zo’n unieke kast ging ik toch niet door een schlemielige dertien-in-het-dozijn-kast vervangen? We ergerden ons zo aan elkaar, dat de situatie dreigde te escaleren. Wilden we ons ideaal nu nog realiseren, dan moesten we in de lelijke werkelijkheid al kiemen van de toekomst zien te ervaren. Hoe moesten we dat doen?

Ik onderdrukte mijn ergernis en zocht naar het positieve aspect van zijn behoudzucht. Het besef dat mijn man trouw is, opende mijn ogen voor meer van zijn kwaliteiten. Nu was het makkelijker om het besluitvormingsproces te vertragen en samen eerst wat verschillende inrichtingen van de zolder uit te proberen. Uit respect voor mijn geliefde nam ik zelfs de tijd om kiemen van schoonheid en bruikbaarheid te zoeken in de eerder door mij verfoeide kast.

Terugblikkend, zie ik dat positiviteit en onbevangenheid mijn ogen openden. Met onbevangen blik zag ik hoe mooi de vitrine onze pronkstukken uitlichtte, terwijl ze achter haar deuren en in laden enorme papierwinkels verborg. Dankzij het experimenteren met de inrichting schiepen we ruimte voor een zitje in een hoek. De vitrinekast mooi en bruikbaar maken, bleek vooral een kwestie van opruimen en herschikken. Een proces waaraan mijn partner enthousiast meewerkte. De rijen fotoboeken verdwenen naar zijn werkkamer. Het servies van mijn grootouders droegen we naar een kast in de garage, terwijl ik mijn verzameling stenen op de vitrineplanken uitdunde en grotendeels in dozen opborg.

Het lastigst bij het vormgeven van je idealen is niet de samenwerking met anderen, maar het opvoeden van jezelf. Het is zo moeilijk om innerlijk ruimte te scheppen voor anderen, dat er zelfs in ideële organisaties en huwelijken makkelijk scheuringen ontstaan.


Een voordracht van Rudolf Steiner uit 17 december 1920 (GA 202) inspireerde me tot dit schema.
Niveau            de toekomst ervaren door
Ik                      enthousiasme voor een ideaal
Kwaliteit         je op de kwaliteiten van anderen richten en hun schaduwkanten omzeilen
Proces              tijdig vertragen zodat je samen naar meer harmonie kunt zoeken
Feiten               in de werkelijkheid kiemen van je waarden zoeken
Dit bericht werd geplaatst in bewustzijnsontwikkeling, crises en conflicten, emoties hanteren, levenskunst, sociale kunst en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s