Op vleugels gedragen

Wat kunnen wij levenden voor de doden betekenen? Het is een vraag die op kan komen als een van je dierbaren overlijdt. In deze column beschrijf ik hoe onze gedachten hen in de eerste dagen na de dood tot steun kunnen zijn. Ze is gecomponeerd uit eigen ervaringen en mythen.

Dat de ordenende kracht van ons denken chaos afdekt, ontdekte ik als twintiger. Ontzet merkte ik dat mijn gedachten bij het inslapen stierven en verbrokkelden. De chaos die ik dan ontwaarde, vervulde me met diepe angst. Het leidde ertoe dat ik de draad van mijn gedachten stevig vasthield en het vervolgens uren duurde voor ik slaap vatte. Na een paar jaar verdwenen die ervaringen gelukkig spoorloos. Tot het me tien jaar later weer overkwam. Slapeloze nachten kon ik op dat moment niet gebruiken en ik besloot de sprong te wagen. Erop vertrouwend dat ik buiten mijn denken licht zou vinden, liet ik mijn gedachten vallen. Mijn vertrouwen werd niet beschaamd. Van chaos merkte ik dit keer niets. Veilig door licht omhuld, reisde ik naar peilloze verten. Plots zag ik midden in die kosmische nacht een heldere lichtbron. Verrast constateerde ik dat die zon te middernacht een bron van liefde bleek.

Ongeveer een half jaar later kreeg ik de gelegenheid diezelfde tocht overdag te ondernemen. Tot mijn schrik kreeg mijn reis dit keer een totaal ander karakter. Zo gauw ik de ordenende kracht van mijn denken losliet, viel ik nu wel degelijk aan chaos ten prooi. Het was een ervaring die in veel opzichten op sterven leek en me nieuwe inzichten gaf in ons bestaan direct na de dood. Want wat is chaos en welke krachten werken daar?

Een antwoord op die vraag, vind je in mythen. Zij leren je dat chaos aan de schepping vooraf gaat. Het is een toestand waarin magische krachten en materie ongeordend dooreenwoelen. Noordse mythen beschrijven die situatie als Ginnungagap, een gapende leegte vol magische krachten. In Griekse mythen is Chaos het vruchtbare geboortevat waaruit het hele universum ontstaat. Haar eerstgeborene is Eros, de oeroude en alles omvattende universele liefde. Een prachtig beeld, want liefde voor een toekomstbeeld is de enige kracht die uit wanordelijke grondstoffen een kunstwerk scheppen kan. Ook in Genesis vinden we dit chaotische oerbegin. Eeuwigheden lang woelden duisternis, wind en water ongescheiden dooreen, tot God het licht schiep en dit van de duisternis scheidde. Liefde en goede wil werken in scheppingsprocessen eendrachtig samen. Scheppend en scheidend schiepen goden zo de ruimte en tijd waarin wezens kunnen leven.

De ordenende kracht van ons aan de hersenen gebonden denken, dekt die chaos normaal gesproken af. Dat verandert als we met onze laatste adem ziel en geest uitblazen. Dan tuimelen ons denken, voelen en streven in een chaotische mengeling dooreen. Angst, haat en vertwijfeling steken als titanische krachten onmiddellijk hun koppen op. Nemen ze de overhand, dan kunnen ze het licht van onze geest zo verstrooien, dat het lijkt te doven. In die helse put lijkt eindeloze smart ons deel. Weet dan dat het slechts de weeën zijn, die Eros’ geboorte aankondigen. Liefde en goede wil schenken de ziel vleugels, waarop ze de geest omhoog kan dragen, terwijl Michael de chaosdraak bestrijdt.

Michaël bestrijdt de chaosdraak, bron Michael Jaletzke, wikipedia

Het leven hoeft niet in het graf te eindigen, maar kan zijn vervolg in een hemelreis vinden. Willen we een gestorvene in de eerste dagen na zijn dood bijstaan, dan helpen de bovenstaande beelden hem om moed te vatten en zichzelf liefhebbend aan de toekomst over te geven. Meer over het begin van onze reis na de dood lees je in Over de Styx.

2 reacties

  1. Beste Annemarie,
    Wat een mooi filosofisch stuk lees ik hier op de vroege ochtend. De chaos in het hoofd na een lange dag werken zoals gisteravond is mij ook niet onbekend.
    Het gewoon laten gebeuren en loslaten is een oplossing€ die ik eens ga uitproberen!
    Of pas ik een en ander nu te praktisch toe?

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s