Erotiek voor gevorderden

Op mijn laatste column kreeg ik een paar inhoudelijke reacties. Een lezer repte van angst, een ander vroeg me wat ik onder erotiek verstond. Hun feedback vormt de achtergrond van deze column over liefde, moed en fantasie.Altstetten

Cupido’s pijl trof mijn hart voor het eerst op het schoolplein van het Christelijk lyceum in Zeist. Ik haalde mijn fiets van het slot, keek op en zag hoe Henk zich over zijn Puch boog. Zonlicht speelde door zijn haar en vlinders namen hun intrek in mijn buik.
Al mijn muizenissen verdampten en in plaats daarvan richtte ik me op een toekomst, waarin Henk bewonderend naar me keek. In mijn dagdromen veranderde ik van een verlegen muurbloem in een boeiende, eloquente vrouw. Net als veel leeftijdgenoten, plaatste ik mijn geliefde op een voetstuk en wilde ik zijn evenknie zijn.

Dat liefde ons kan ontwikkelen en beschaven, vond ik later in literatuur bevestigd. In het Middeleeuwse Frankrijk bezongen minstreels de hoofse liefde. Geïnspireerd door hun liederen, ontwikkelden mannen zich tot ridders, vrouwen tot edelvrouwen. Liefde metamorfoseerde hun ruwe samenleven in een geciviliseerde beschaving met hoffelijke omgangsvormen. Langer geleden, eerden de Grieken de liefde al. In een van Plato’s dialogen roemden feestgangers de werking van Eros, die volgens hen van wellust tot aan de liefde voor goedheid, schoonheid en waarheid rijkte. Ook indertijd kende men het verschil tussen de gewone Eros en zijn oudere naamgenoot, die in het chaotische oerbegin van onze planeet verscheen en sindsdien schept en herschept.

Op een kritiek punt in mijn studietijd leerde ik de kracht van die Eros kennen. Tijdens het lange ziekbed van mijn broer, ging ik drinken. Het leidde ertoe dat ik mijn studie afbrak en mijn contacten verwaarloosde. Tijdens de inktzwarte nacht die op de dood van mijn broer volgde, besefte ik dat ik geen grond meer had onder mijn bestaan. In mijn wanhoop rukte ik de half vergane riettegels van de vloer van mijn kamer. Volkomen doorgedraaid zat ik op de grond, het ene sjekkie met het andere aanstekend. Van kindsbeen af, had ik voor gezondheid en succes gebeden. Nu spiegelden as en stof de chaos van mijn leven. Verrast merkte ik dat die zelfkennis het net vormde, dat een verdere val brak.

Zelfkennis vraagt moed. Durf je in zak en as naar de essentie te zoeken, dan kom je oog in oog met Eros te staan. Liefde is het zaad, dat zelfs in de diepste put ontkiemt. Mij schonk het de kracht me een toekomst voor te stellen en mijn leven op nieuwe leest te schoeien. Bij de eerste stappen waren liefde, moed en fantasie mijn steun en toeverlaat. Vrienden waren ver, elk zelfvertrouwen ontbrak en herinneringen deden pijn. Het hernemen van de regie over mijn leven betekende concreet dat ik mijn studie weer oppakte, verhuisde en in veel opzichten opnieuw begon.

Terugblikkend zie ik hoe liefde, moed en fantasie me hielpen om de kloven tussen mij en de wereld te overbruggen. Sindsdien probeer ik die drie kwaliteiten bij anderen te wekken.


Meer weten: Wil je meer weten over de Platonische liefde, lees dan de dialoog Symposion van Plato. Hoofse liefde vindt zijn oorsprong in het Middeleeuwse Aquitanië en verspreidde zich vandaar uit over Europa. De Franse dichter Chrétien de Troyes (ca 1140 – 1190) was de pionier van de hoofse roman.
Afbeelding uit de Codex Manesse, Herr Konrad von Altstetten. http://digi.ub.uni-heidelberg.de/diglit/cpg848/0494.
Dit bericht werd geplaatst in bewustzijnsontwikkeling en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Erotiek voor gevorderden

 1. Theo Vos zegt:

  Mooi levensverhaal, Annemarie. Zeker op deze wonderschone zonnige dag, waarin de frisheid zich ontvouwt van een aankomend nieuw seizoen. De vogeltjes in de tuin zag ik druk bezig en kwetterend hun nest bouwen voor nieuw komend leven. Is het geen wonder!! Wonderen zijn overal en altijd.

  groet en een mooie dag toegewenst,

  Theo Vos

  Like

 2. D.J de Geer zegt:

  Ik ga binnenkort voor een bezoek naar Iran, het land van Zarathustra en Mithras. Zij hadden de moed de bedreiging van sexuele liefde onder ogen te zien en bewust naar een omgaan daarmee te zoeken. Wat zien wij daarvan in ons? In hoeverre kunnen wij dit ook en daarmee ruimte scheppen voor positieve levenskracht?

  Geliked door 1 persoon

 3. Dat zijn boeiende vragen waar meer culturen mee worstel(d)en. Graag wissel ik na je terugkomst uit Iran ervaringen uit.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s