Geestdrift, pragmatiek, flegma en een vleugje humor

“Waarom heb je je website in vredesnaam Peripatos genoemd”, vroeg Harm me toen ik ging zitten. “Jij was altijd Platonicus, degene met waarden. Ik juist pragmatisch en Stoïcijns.” Triomfantelijk stak hij zijn kin naar voren. Dit gebaar en zijn jongensachtige stem waren nog hetzelfde, maar groeven tekenden zijn gezicht en zijn zwarte krullen stonden nu vergrijsd en borstelig overeind. “Dat klopt”, antwoordde ik, “maar ik heb bijgeleerd!” We zaten op een zonnig terras achter het stadhuis van Delft en wachtten nog op Margriet en Bert.

Unknown-1

De Markt van Delft, even domineerde de techniek.

Deze reünie was mijn initiatief. Eeuwen geleden, spraken we elkaar vaak. We waren alle vier lid geweest van het Delftsch Studenten Corps en deelden belangstelling voor toneel, lekker eten en filosofie. Het leven had onze vriendschappen stap voor stap uiteen gerafeld. We hadden ons jarenlang los van elkaar ontwikkeld en bewoonden nu eigen werelden. Ik was benieuwd of we buiten het gedeelde verleden nog gemeenschappelijke grond gingen vinden. Wat onwennig keken we elkaar aan. Gelukkig maakte een glas wijn de tongen los. Met enige humor vertelden we elkaar onder de lunch hoe het leven ons had toegetakeld. Vier verbroken relaties illustreerden dat het niemand was gelukt bij zijn eerste levenspartner te blijven. Onze levens kenden broddelperiodes en diepe dalen. Op de bodem van onze zielen moet wel een Eros leven, want met flegma en pragmatiek alleen, klimt niemand uit de put. Alleen liefde voor de toekomst geeft ons die kracht.

“We hebben GroenLinks hard nodig”, oreerde Harm, terwijl hij met zijn nagel een groef in het tafelblad kraste. “Wij ouderen zijn zo verdomd flegmatisch. Die jongelui rond Klaver zijn enthousiast en willen tenminste wat!” Hij sloeg de spijker op zijn kop. Flegmatische Bert knikte bedaard en was het net als vroeger met Harm eens. Benieuwd keek ik naar Margriet. En ja hoor, zij koos een groene toekomst voor haar kleinkinderen. Wij vrouwen blijven rentmeesters. Eros is bij ons vooral toekomstgericht. Harm en Bert waren pragmatischer en zagen in duurzame energie een kans om Nederland weer op de kaart te zetten. Dankzij nieuwe technologie kon ons land weer een voortrekkersrol spelen. Ondanks onze verschillen, zagen we een groenrechts kabinet alle vier zitten. Onze technische achtergrond en ervaring hielpen daar ongetwijfeld bij. We begrepen daardoor goed dat in het verstandshuwelijk tussen een flegmatische CDA en een pragmatische VVD elke erotiek ontbrak. Enthousiasme voor de toekomst is hard nodig om crises te overwinnen. Het is alleen de vraag of jonge, waardenbetrokken mensen al het vermogen hebben om op tijd water bij de wijn te doen. Ik kon dat in mijn studententijd maar moeilijk.

Na de lunch slenterden we in tweetallen langs de singels. Tegen borreltijd bogen we weer af naar de markt, het stadshart waar alle wegen samenkomen. “Ach”, zei Harm. “Gelukkige levens zijn allemaal hetzelfde, narigheid maakt ons uniek.” Het vraagt flegma en humor er zo naar te kunnen kijken. Ouder worden levert veel op. Mijn wandeling door het leven, mijn peripatos, had me milder gemaakt. Ik had zelfs humor ontwikkeld. We spraken af elkaar in juni weer te zien. Ik kijk er naar uit.


Meer weten? Wil je meer weten over de bril waarmee ik kijk? Lees dan Gaan we de winst verzilveren?
Dit is de tweede versie die ik vandaag on-line zet. Deze verbeterde column is het resultaat van de feedback die Jeanet van Omme van Schrijfatelier me op de eerste versie gaf.
Foto: Leo Bras
Dit bericht werd geplaatst in bewustzijnsontwikkeling, sociale kunst en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Geestdrift, pragmatiek, flegma en een vleugje humor

 1. Willem Kamper zegt:

  leuk verwoord

  Geliked door 1 persoon

 2. Rob Groot zegt:

  Ik ben PVV-stemmer en heb ook geestdrift. Wel ben ik bang voor de sluipende islamisering van ons land waardoor we onze vrijheid straks kwijt zijn. VVD, CDA, D66 en GroenLinks zijn m.i. hierin veel te slap. Rob

  Like

  • Allereerst hartelijk dank voor je reactie, Rob. In je mail staat dat je bang bent dat we onze vrijheid verliezen. Tegelijkertijd stip je je geestdrift aan. Angst en geestdrift hebben een tegengestelde werking. Bij angst trekken we onze grenzen op, terwijl we onze comfortzone bij geestdrift juist verruimen. Op mijn website staan verschillende teksten over enthousiasme. Wil je me schrijven wat jouw enthousiasme wekt?

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s