Gaan we de winst verzilveren?

De winst die groene partijen deze verkiezingen boekten, illustreert dat kiezers aandacht voor het milieu vragen. Tegelijkertijd verschoof het accent naar rechts. Kan een groenrechts kabinet winst voor welvaart en milieu boeken? Dit keer benader ik die vraag vanuit een mens- en wereldbeeld dat tot ver in de Middeleeuwen gangbaar was, een tijd waarin men geloofde dat er zeven planetensferen rond de aarde lagen. Toen ik me in dit wereldbeeld verdiepte, ontdekte ik dat die sferen met specifieke kwaliteiten en de dagen van de week verbonden waren. Dat wij iets met die visie kunnen, illustreer ik aan de hand van Saturnus, Zon en Maan.

Uit de positie van de dagen in de week die naar hen genoemd zijn, spreekt veel. Vroeger werkte men van maandag tot en met zaterdag, waardoor Maan en Saturnus het begin en eind van een werkweek markeerden. Dit basispatroon zien we ook in levenslopen terug. Maan opent de levensloop met reproductie en groei, terwijl Saturnus verstarring brengt en het leven afsluit. Niet iedereen weet dat Saturnus ook over opstandingskracht beschikt. Zo’n levenshernieuwing zien we als een ogenschijnlijk dood zaadje na een rustperiode ontkiemt. Tijdenlang verzorgde de zondag die verkwikkende functie tussen twee werkweken.

Middeleeuwse kunstenaars beeldden de aartsengel van de Zon graag met een balans af. Mogelijk illustreert dit zijn taak om evenwicht te zoeken tussen de kwaliteiten van Maan en Saturnus. Tussen de onbeheerste groeikrachten van het begin en de verstarrende doodskrachten van het einde. Tastend naar karakteristieken, ging ik vermoeden dat de Zon met ons gevoelsleven samenhangt en ons uitnodigt tot bezinning. Rustig wikken en wegen is een zonnekwaliteit. Doe je dit, dan ontdek je dat emoties met waarden samenhangen en kun je proberen die waarden in de praktijk te realiseren. Dit kun je doen door je gewoontes aan te passen of door innovatie. In het eerste geval werk je met lunaire kwaliteiten, in het tweede geval vanuit saturnale vernieuwingskracht.

Onze huidige welvaart danken we vooral aan de samenwerking van Saturnus, Zon en Maan. Innovaties uit het verleden kunnen we eindeloos blijven kopiëren. Dat maakt Maan de cash cow van de planeten. Dankzij uitgekiende routines en automatisering groeide onze welvaart en daarmee onze begeerte daarvan te profiteren. Een woud aan regelgeving, een vrucht van Saturnus, moet ons tegen kwaadwilligen beschermen maar verstikt tegelijkertijd elk initiatief. En daarmee helaas ook de kiemen van toekomstige welvaart. Met geautomatiseerde reproductie en starre regelgeving aan het roer, blijven we op crises aansturen.

Gelukkig kan het anders. Door ons te bezinnen, nemen we het roer in handen. Door respectvol, met een vragende attitude naar elkaar te luisteren, gaat medeleven onze blik verruimen en ontstaat de mogelijkheid om vanuit een verruimd waardenpalet te handelen. We kunnen dit lunair of saturnaal aanpakken. In het eerste geval begrenzen we de groei door na te gaan welke gewoontes ontwrichtend werken om die vervolgens stop te zetten of aan te passen. In het tweede geval snoeien we knellende regelgeving om ruimte te scheppen voor ontwikkeling. In zulke broedplaatsen kunnen nieuwe ideeën ontkiemen. Saturnale opstandingskracht brengt innovatie en vormt de basis voor het welzijn van toekomstige generaties.

 

De formatie van een groenrechts kabinet begint met een open, respectvolle uitwisseling met het doel het waardenpalet te verruimen. In het verlengde daarvan kunnen gezonde routines en vrije innovatie ons welzijn op de korte en lange termijn waarborgen.

Dit bericht werd geplaatst in bewustzijnsontwikkeling, levenskunst, sociale kunst en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Gaan we de winst verzilveren?

  1. D.J de Geer zegt:

    Pas dankzij de zondag wordt de vernieuwing mogelijk nadat het eerdere (op zaterdag) is afgesloten. Verstarren en een nieuwe stap zijn m.i. scherp te onderscheiden anders is de kans op een opgewarmd prakje groot. D.J de Geer.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s