Is een column schrijven wel werk?

“Maak een lijstje van ervaringen die een beetje schuren,” schreef mijn docente, “want alleen als iets jou raakt, kan je tekst anderen roeren”. Sinds een maand volg ik een schrijfcursus. Een aanrader, want het verruimt de blik enorm. Bovenaan mijn lijstje prijkt het woord ‘werken’ en de vraag of columns schrijven nu werk is of niet.

Alles begon met een brief van de Belastingdienst. De inspecteur was in mijn aangifte over 2015 gedoken en schreef me dat ze het niet aannemelijk vond, dat ik dat jaar aan het urencriterium van een zelfstandig ondernemer had voldaan. Als reden voerde ze aan dat ik in het betreffende jaar aanzienlijk minder had gefactureerd dan in de jaren daarvoor. Ik antwoordde haar dat de vraag naar mijn eerdere werk was afgenomen. Daarom had ik een langer lopend onderzoek over bewustzijnsontwikkeling weer ter hand had genomen en tot een manuscript uitgewerkt. De columns die ik hier sindsdien over schrijf, hebben de afgelopen anderhalf jaar tot nieuwe vragen en gefinancierd werk geleid. Schrijven is een vorm van marketing. Het helpt je zichtbaar te blijven.

Diezelfde week vroeg een oudere dame me of ik het nog steeds zo druk had. Toen ik haar enthousiast over mijn lezingen en columns vertelde, antwoordde ze dat dit leuke hobby’s waren. Ik stond paf. Het idee mijn tijd met hobby’s en huishoudelijke arbeid te vullen, vervulde me met afgrijzen. Zo oud en nutteloos was ik toch nog niet? Toch bracht haar opmerking me dichter bij het antwoord op de vraag wat werk dan wel van arbeid en hobby’s onderscheidt.

Arbeid omvat het scala aan activiteiten dat we aan onszelf en onze omgeving moeten besteden om verval te voorkomen. Alle prozaïsche activiteiten zoals koken, eten, afwassen en stofzuigen vallen hieronder. Deze regelmatig terugkerende activiteiten hebben stuk voor stuk een noodzakelijk karakter, want als we onze persoonlijke verzorging en het huishouden verslonzen, gaat onze gezondheid achteruit. Via verantwoordelijkheidsgevoel ketent arbeid ons aan onze materiële omgeving: aan ons lichaam, huis en al onze spullen.

Bij hobby’s ontbreekt die verantwoordelijkheid. Lezen, breien, wandelen en op vakantie doen we met plezier. We besteden er onze vrije tijd aan. De tijd waarin we ons vermaken en waarover we geen verantwoording verschuldigd zijn.

Werk onderscheidt zich van hobby’s omdat het we in ons werk verantwoordelijkheid dragen. Tegelijkertijd onderscheidt het zich van routinematige arbeid omdat het zich niet op verzorging richt, maar op het realiseren van een idee in de praktijk. Het uitgangspunt van werk ligt daarmee niet in de materiële wereld, maar in die van de geest. In ons werk scheppen we iets nieuws. Dankzij creativiteit en vakmanschap, het resultaat van studie en oefening, kunnen we onze ideeën in de praktijk realiseren. Een laatste verschil zit hem in het cyclische aspect van arbeid en het lineaire aspect van werk. Arbeid gaat levenslang door en is nooit af, terwijl werk begint en eindigt. Is ons werkstuk goed gelukt, dan schrijven we zelfs geschiedenis.

Om alle bovenstaande redenen is het schrijven van columns werk. Al schrijvend vertrouw ik mijn ideeën aan het papier toe. Zo gauw ik mijn werkstuk op mijn website plaats, kunnen anderen hem lezen en kan de inhoud de levens van mijn lezers beïnvloeden. Dit gebeurt ook, want regelmatig hoor ik dat mijn columns impact hebben. Daarom voel ik me verantwoordelijk voor wat ik schrijf. Naast dit alles hebben mijn columns inderdaad tot nieuw gefinancierd werk geleid.

Helaas ziet de Belastingdienst dit ook na mijn persoonlijke toelichting anders. In hun laatste brief staat dat schrijven niet mijn werk is, maar een activiteit die ‘overig werk’ heet. De uren die ik eraan besteed, tellen niet mee voor mijn urencriterium. Ook niet als ik die activiteiten bij de Kamer van Koophandel opgeef en voor een artikel betaald krijg. Gebeurt dit, dan moet ik dat in mijn belastingaangifte onder overig werk boeken. Als zzp’er krijgen we het niet makkelijker om staande te blijven. Al met al kostte het me een dag en heeft het alleen tot deze column geleid. Belastingtechnisch gezien valt geen van twee onder mijn gewone werk.


Dit bericht werd geplaatst in bewustzijnsontwikkeling, levenskunst en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s