Vitaliseren van organisaties

Een paar weken geleden vertelde een vriend me dat hij uit het bestuur van een ideële stichting was gestapt omdat het werk hem te veel energie kostte. Wetend dat hij er jaren actief was, verraste zijn mededeling me. Daarom vroeg ik door. Het gaf me een nieuwe kijk op het vitaliseren van organisaties.

Met een zucht vertelde mijn vriend dat hij graag een beetje buiten de lijntjes kleurde en dat dit regelmatig tot wrijving tussen hem en de andere bestuurders leidde. Een onverwachte ziekte maakte hem bewust van zijn energiebalans. Hij besloot met een aantal activiteiten te stoppen en had onlangs een kunstopleiding opgepakt, waar hij vol enthousiasme over vertelde. Met zijn gezondheid gaat het inmiddels weer goed.

De afgelopen tijd heb ik regelmatig aan ons gesprek terug gedacht. Temeer omdat mijn vriend al weer zoveel ijzers in het vuur heeft, terwijl het de stichting die hij achterliet juist aan initiatiefkracht ontbreekt. Hoe komt het toch dat de vitaliteit van ideële organisaties zoals kerkgenootschappen en politieke partijen zo terugloopt?

Broedend op het antwoord, kwam ik op de volgende gedachten. Het risico van ideële organisaties is een hiërarchische opbouw, waarin enkelingen de kaders stellen. Binnen die kaders kan de rest zijn ideeënrijkdom maar beperkt ontplooien. Haarkloverijen over wat er net kan en wat absoluut niet meer, verstikken elk creatief elan. Kijk ik uit mijn raam, dan illustreren de bladerloze takken van de eiken in de verte wat er dan gebeurt. Hun doodse stilte wordt alleen doorbroken door het vruchteloze kabaal van kauwtjes tegen een witte lucht. Het fascinerende van bomen is dat ze elk voorjaar opnieuw hun contouren doorbreken. Aan hun takken zwellen knoppen waardoor hun bladertooi zich steeds weidser kan ontvouwen. Een boom groeit en verlegt daarmee steeds opnieuw zijn grenzen. Laten we het gekrakeel in de toppen van onze organisaties vergeten en van de bomen leren dat we ons alleen kunnen ontwikkelen als we het lef hebben bestaande kaders te doorbreken!

winter-216551

Elke organisatie is met een bepaald doel in het leven geroepen. Of ze dit op de langere termijn kan blijven realiseren, hangt van twee factoren af: haar identiteit en de manier waarop ze die steeds opnieuw actualiseert.

Schudt een organisatie haar ideologische veren af, dan verliest ze haar eigenheid. Ideële organisaties die dit hebben gedaan, zien hun ledental dan ook rap slinken. De stichting die ik eerder in deze column noemde, loopt een ander gevaar. In haar wens haar gedachtengoed te behoeden, begon ze te verstarren. Een proces dat ze alleen kan omkeren door haar granieten doelstellingen te versoepelen. Haar vitaliteit herwint ze in dialoog met stake-holders en dankzij het lef om zichzelf vervolgens opnieuw uit te vinden, zonder daarbij haar waarden te verliezen.

Sommige organisaties lukt dit. GroenLinks bijvoorbeeld zoekt actief de dialoog. Als je hun berichten op sociale media liket, krijg je onmiddellijk de vraag of je iets voor de partij wilt doen. ‘Meetups’ worden druk bezocht door leden en belangstellenden. Dit geeft een sneeuwbaleffect waarvan de partij veel verwacht. Tijdens het verkiezingscongres floten leden hun partijtop op twee punten terug. Als leden de bakens van de top kunnen verzetten, illustreert dit dat een organisatie springlevend is.


Meer weten: De informatie over GroenLinks las ik in dagblad Trouw van 17 en 19 december 2016.
Iets doen: Heb je zelf wel eens de kaders van jouw organisatie doorbroken? Wat leverde het op?
Dit bericht werd geplaatst in bewustzijnsontwikkeling, sociale kunst en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s