Festina lente – haast je langzaam

Afgelopen zaterdag verkende ik met twee vrienden de achtergronden van de kloof die onze samenleving splijt. We vroegen ons af wat er in die afgrond wegzakt en welke ‘monsters’ zich dankzij die gespletenheid breed kunnen maken. De bril die we gebruikten ontleenden we aan antroposofie, een filosofie die een ontwikkelingsweg beschrijft waarlangs je je vrijheid stap voor stap kunt vergroten. Beschouw je het leven als een ontwikkelingsweg, dan zijn je gezelschap en tempo belangrijke variabelen. Ga je te snel, dan kun je jezelf en anderen voorbij lopen. Klamp je je aan het verleden vast, dan kom je geen stap vooruit. De ambitie om je doel te bereiken staat vaak haaks op het verlangen het vertrouwde te continueren. Vertraging en versnelling zijn twee waardevolle krachten, die zowel in onze ziel als in de samenleving werken. Als we hen weten te verbinden, dan groeien welvaart en welzijn. Lukt dit niet, dan werken ze ontwrichtend. Laten we beide krachten eens wat beter bekijken.

Vertragende krachten zijn belangrijk omdat ze ons met het hier en nu verbinden. Alleen in een een rustig tempo kunnen we aandacht aan onze omgeving besteden. Stoppen we onderweg, dan kunnen we ervaringen uitwisselen en op grond daarvan het plan voor de volgende etappe uitstippelen. Vertaald naar ons dagelijks leven geeft vertraging ons de gelegenheid veel bij het oude te laten. Het oude, vertrouwde in werk en wonen vormt onze comfort zone. Als we een baan in een andere woonplaats accepteren, dan verlaten we die veilige omgeving met als gevolg dat we vertrouwde mensen uit het oog verliezen en ons nieuwe gewoontes eigen moeten maken. Elke ontwikkelingsstap brengt kansen en risico’s mee. Behoedzaamheid is daarom belangrijk. Zien we een toekomst voor ons die ons zorgen baart, dan kan angst de kop opsteken en houden we de pas in. De behoedzaamste groepen in de samenleving zetten pas stappen als ze vertrouwen hebben in de goede afloop.

We versnellen onze stap pas als we een inspirerend toekomstbeeld voor ogen hebben. Zo’n toekomstbeeld kunnen anderen ons voorschotelen, maar kun je ook zelf ontwerpen. Je hebt er alleen een goed motief en wat fantasie voor nodig. En realiteitszin natuurlijk, want niet ieder toekomstbeeld is realistisch. Mensen die over sterke motieven, fantasie en moed beschikken, hebben een voorsprong in onze samenleving. Ze verwerven vaker een invloedrijke maatschappelijke positie en kunnen daardoor de levens van anderen ingrijpend beïnvloeden. Ten goede, maar ook  ten kwade.

Elke samenleving kent koplopers en een achterhoede. Zolang beiden een toekomstbeeld delen en van de vooruitgang genieten, werken ze eendrachtig samen. Pas als de voorhoede van de achterblijvers profiteert, gaat het mis en doen scepsis en wantrouwen hun intree. In onze samenleving hebben graaiende handen en verbroken beloftes het vertrouwen van de achterhoede geschonden. Kille twijfels over de moraliteit van onze koplopers zijn hierdoor gerezen. Gaan we op die weg door, dan zullen wrok en haat de laatste verbindingsbruggen opblazen.

Omwille van de toekomst van onze kinderen zullen we onze manier van leven moeten veranderen. Tempo, moraliteit en eendrachtig samenwerken zijn daarbij dringend gewenst. Festina lente is het motto dat mijn website siert. Door ons langzaam te haasten, kunnen we de tijd nemen om onze tragere broeders een helpende hand te reiken. Ineen geslagen handen schenken moed, nemen twijfels weg.


Meer weten: De ziel beschikt over krachten die met het hoofd (denken), hart (voelen) en handen (streven) samenhangen: Twijfels steken de kop op in het denken. Angst verlamt het streven. Woede die zich vastzet, verpest als wrok en haat het gevoelsleven.
Iets doen: Begin klein en werk aan je eigen ziel. Hoe krachtiger die is, hoe groter je invloed op anderen. Een oefening voor het denken vind je in in dubio staan. Oefeningen voor je gevoelsleven en je wil vind je onder de tags emoties en gewoonteverandering.
Dit bericht werd geplaatst in bewustzijnsontwikkeling, levenskunst, sociale kunst en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s