Verstilling en vitaliteit

De drukte rond Sinterklaas laat zich vaak maar moeilijk rijmen met de verstilling van Advent. Het werd laat afgelopen zaterdag. Na het uitpakken van de surprises praatten we nog lang na, met als gevolg dat we pas ver na middernacht naar bed gingen. De volgende dag werden we geleefd. Tegen half zes stond ons jongste kleinkind huilend op de overloop. Nog slaapdronken had hij de weg naar de WC niet gevonden en voor de deur zijn plasje laten lopen. Een inderhaast uit de badkamer gegriste badhanddoek werd als dweil gebruikt. Langzaam kwam de dag op gang en daarmee een gestage stroom van tosti’s, koffie, thee en hapjes. De uren vulden zich moeiteloos met wandelen, kletsen en spelletjes met de kleinkinderen. Nadat we ‘s middags de een na de ander hadden uitgezwaaid, ruimden we de lege dozen op en aten we een restje erwtensoep. Pas ‘s avonds merkten we dat we de hele dag geen adventskaars hadden aangestoken.

Advent markeert de maand waarin de zon steeds vroeger en dieper onder de kim zakt. De nachten en schaduwen lengen. De velden liggen braak en het kale loofhout steekt stram tegen de bleekblauwe lucht af. December was vroeger een maand vol bange vragen. Zou de zon verdwijnen? Zou het ooit weer lente worden? Mensen geloofden wellicht dat rituelen en feesten het zonlicht terugbrachten. Iets van hun hoopvolle verwachting vond ik terug in de symboliek van de adventskrans. Haar groene takken doen denken aan de oeroude taxus Yggdrasil, de wereldboom die volgens Noordse mythen hemel en aarde met elkaar verbindt. Haar wortels graven diep in de aarde en zorgen voor vitaliteit. Hoog in haar top huist een adelaar die met zijn scherpe blik de omgeving overziet. Volgens sommigen betekent Yggdrasil ‘ik-drager’ en is ze het symbool voor de mens in balans. Vitaal en bewust.

Mythen zijn zo boeiend omdat ze niet aan een bepaalde tijd gebonden zijn. Wat vroeger speelde, gebeurt nu nog. Alledaagse zorgen en activiteiten kunnen je zo opslokken dat je je idealen uit het oog verliest. Dan wordt het winter in je ziel. De angst dat je jezelf verloren hebt, bekruipt je en je beseft met schrik dat je niet meer bewust kiest, maar door anderen wordt geleefd.

unknown

Een adventskrans is een wereldboom in het klein en illustreert dat je zo’n zielenwinter met behulp van licht doorbreken kunt. De vier adventskaarsen vormen samen een vierkant, van oudsher het symbool voor de harde, aardse materie. De krans is als cirkel juist verbonden met de eeuwige geest. Als in december de duisternis toeneemt en aardse, verstarrende krachten buiten gaan domineren, steken we binnenshuis vier zondagen lang steeds één adventskaars meer aan. Geleidelijk vormt het vuur het starre vierkant om tot een cirkel van licht. Een simpele adventskrans kan ons het vertrouwen geven dat licht de duisternis altijd overwint.

In de Adventstijd bereiden we ons voor op de nacht waarin het Wereldlicht op aarde komt. Licht dat onze harten verwarmt en onze hoofden verlicht. Door de tijd te nemen je te bezinnen, kom je weer dichter bij de vitaliteitsbron van je leven. Je even terugtrekken uit de dagelijkse activiteiten helpt daarbij.


Meer weten? Meer over de symboliek van cirkel en vierkant vond ik in het boekje ‘Symboliek in kathedralenbouw’ van prof. Ir. M. Gout.
Iets doen? Probeer in de Adventstijd eens een paar gewoontes te doorbreken. Door dit te doen, word je wakkerder voor je omgeving. Het doorbreken van gewoonten is niet makkelijk. Tips vind je in De geest is willig, maar het vlees …. en in Met liefde snoeien.
Dit bericht werd geplaatst in bewustzijnsontwikkeling en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s