De bal bij jezelf houden

Communicatie is een kwestie van zenden en ontvangen. Het is makkelijk de ander verwijten te maken, maar het is verstandiger de bal bij jezelf te houden. Soms blijkt hij daar trouwens gewoon al te liggen …..

Afgelopen dinsdag onderging mijn man een preventieve ingreep. De operatie was bescheiden, maar vond wel onder volledige narcose plaats. Daar zag hij het meest tegenop. Gelukkig liep alles op rolletjes. Twee verpleegsters reden hem op tijd weg en vertelden ons dat hij rond half drie uit narcose zou ontwaken. Ik had de behandelend arts een paar keer ontmoet en was blij dat hij me na de operatie zou bellen. Dat gaf vertrouwen in het proces.

Die middag vertelde de behandelend arts me dat de operatie geslaagd was, maar langer had geduurd omdat hij ook wat weefsel voor onderzoek had weggenomen. Geduldig vertelde hij me wat hij had gezien en beantwoordde hij mijn vragen. Zo hoorde ik dat de uitslag over een week bekend zou zijn en dat er geen sprake was van een voorstadium van kanker. Zelf vroeg hij me of mijn man wel eens buikpijn had die met koorts gepaard ging. Ik antwoordde ontkennend. Het was een helder, informatief gesprek. Ik bleef er vrij nuchter onder en googelde na afloop naar meer informatie. Zo bleek dat veel senioren de kwaal hebben en er pas bij een ontsteking iets van merken. Gerustgesteld ging ik die avond op bezoek met het voornemen het gesprek luchtig te houden. Ik wist dat Leo die nacht slecht zou slapen en wilde voorkomen dat hij ging liggen piekeren. Wel vond ik het vervelend meer te weten dan hij.

De volgende dag bleek dat mijn man die nacht vaak wakker had gelegen. Hij had wat gelezen, maar de uren hadden zich voortgesleept. Het bezoek van de zaalarts met verpleegsters en stagiaires bracht afleiding. Daarna werd het doden van de tijd weer een opgave. Daarom speelden we ’s middags een potje scrabble. Zo nu en dan kromp Leo ineen. Zijn pijn raakte me. Hij wist nog van niets. De chirurg was niet langs geweest, de zaalarts had gezwegen. Geïrriteerd vroeg ik me af wanneer ze mijn man gingen informeren. Omdat langer zwijgen verkeerd voelde, bedwong ik mijn opkomende boosheid en vertelde ik mijn partner rustig waarom de operatie een uur langer had geduurd. Mogelijk voelde hij mijn vertrouwen in de goede afloop, want hij luisterde, stelde vragen en raakte niet van streek.

De volgende morgen mocht hij naar huis. Een verpleegster overhandigde hem de ontslagbrief en vertelde wanneer hij terug moest komen. Nog steeds was er van ziekenhuiszijde niets over het weefselonderzoek gezegd. Omdat Leo niets vroeg, stelde ik de vraag die op mijn lippen brandde. “Krijgt mijn man dan ook de uitslag van het onderzoek?” “Ja” antwoordde ze, “dat duurt altijd minstens een week”. Zij wist er dus van.

Een dag later belde een tweede verpleegster voor een vervolgafspraak. Nu vroeg mijn man haar waarvoor dit nodig was. Ze antwoordde dat ze dit na moest vragen. Dat deed ze, want binnen een kwartier belde de behandelend arts. Hij bood zijn excuses aan en vertelde dat hij die dag op een seminar was Hij had meermaals gebeld, maar trof mijn man steeds in gesprek. Pas toen ging er een belletje bij mijn man rinkelen. Het kwam vaker voor dat bellers hem in gesprek troffen. Eindelijk merkte hij dat zijn mobieltje al maandenlang op de nachtstand stond ……. Zijn arts had inderdaad keer op keer gebeld.


Vraag: Hoe hanteer jij je angst, twijfel en boosheid in dergelijke situaties?
Meer weten: Boosheid is een emotie die veel energie geeft. Je kunt die energie laten uitwoeden, maar je kunt hem ook terughouden, doordenken en een vraag stellen. Meer over de omgang met emoties lees je in  woede leren hanteren en je goud opdelven?
Meer doen: Wil je weten met welke behoefte of waarde een emotie verbonden is, klik dan door op de oefening bezinnen op emoties.

 

Dit bericht werd geplaatst in bewustzijnsontwikkeling, levenskunst en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s