De vleugelslag van een vlinder ….

Soms heeft een dag een thema. Dat van afgelopen donderdag was het grote effect van tijd en aandacht. Bouwen aan een vreedzame samenleving begint op kleine schaal. Zit het tussen jou en mij goed, dan straalt dat ook naar onze omgeving uit. Hoopgevend in tijden waarin onderlinge kloven alleen maar lijken te groeien.

’s Middags ontmoette ik een studievriend die ik ruim dertig jaar niet had gezien. We studeerden in dezelfde periode af en omdat onze ateliers tegenover elkaar lagen, spraken we elkaar regelmatig. Na het afstuderen verloren we elkaar uit het oog, maar via google had ik hem laatst opgespoord. Twee mailtjes en een telefoontje verder hadden we deze afspraak staan.

We namen de tijd om bij een kop thee het contact te hernieuwen en wandelden daarna al filosoferend over het leven, geld en geluk de bossen rond Zeist in. De grote verschillen tussen arm en rijk baarden ons zorgen. Geld is macht en dat vindt zijn weerslag in de samenleving. Ooit maakten goden de dienst uit. Hun vertegenwoordigers stonden als priesterkoningen aan de top en waren verantwoordelijk voor het wel en wee van hun volkeren. Heel geleidelijk vlakte die piramide af en werd de individuele vrijheid groter. De modernste samenlevingen veranderden in democratische rechtsstaten waarin de uiteenlopende belangen zo goed mogelijk op elkaar werden afgestemd. Nu zagen we een nieuwe piramide ontstaan met aan de top de superrijken. Vrijheid en de democratische rechtstaat zijn kwetsbaar en kunnen in piramidale samenlevingen snel verloren gaan. Zeker nu moderne technieken ons zo zichtbaar maken, en de roep om meer veiligheid onze privacy steeds verder inperkt. Die mondiale ontwikkeling verontrustten ons en riepen de vraag op of we als individu nog wel het verschil kunnen maken.

Van mens tot mens

Die avond was ik uitgenodigd voor de openbare premiere van het toneelstuk The future ain’t what it used to be. Vijf jongeren, in hun jeugd gediscrimineerd, gekoeioneerd of gekwetst, wilden een boodschap overbrengen. Op het toneel, hier ‘het plein’ genoemd naar de plaats waar de afgelopen decennia revoluties startten, schreeuwden ze hun boodschap uit. Ze wilden de vonk van hun idealen op anderen doen overslaan …… maar hun idealen bleken strijdig, een enkele visie was zelfs ronduit totalitair. Hoe kwamen ze daar uit?

Dat kwamen ze niet. Ze zochten hun oplossingen in samenspraak met ons. Hun publiek. Zo gauw ze ons tot deelnemers aan hun toneelstuk promoveerden, schoven we alert naar het puntje van onze stoelen. Na afloop hoorden we dat ze het toneelstuk vooral in besloten kring opvoerden. Hun primaire doelgroep bestond niet uit bevriende ouderen, maar uit groepen scholieren. Ook dan zochten de spelers het gesprek met de toeschouwers. Langzaam werd me duidelijk dat ze geloven dat ze met hun spel het verschil gaan maken. Door vragen te stellen en gesprekken te initiëren, willen ze jongeren aan het denken zetten.

“De vleugelslag van een vlinder kan een storm veroorzaken” sprak een van hen hoopvol aan het begin van het spel. Op dezelfde manier brengt een goed gesprek onderling begrip teweeg. De vijf jonge acteurs wilden een belangrijke boodschap overbrengen. Alleen door tijd te nemen en elkaar aandacht te schenken, leggen we een stevige basis voor een vreedzame samenleving.

 

Dit bericht werd geplaatst in bewustzijnsontwikkeling, levenskunst, sociale kunst en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op De vleugelslag van een vlinder ….

 1. Annemieke (van der Horst ) Brouwer zegt:

  prachtig artikel ! Dank

  Like

 2. henk verboom zegt:

  daar word je warm van

  Henk

  Like

 3. Linda van Sloten - Aardema zegt:

  Dank voor een inspirerende blik op je dag.

  Like

 4. JAN VERDONK zegt:

  Dank je wel, Annemarie. Je hebt geluk. Wat is het al lang geleden, dat we samen floten.
  Ik heb er goede herinneringen aan. Hartelijke groet, Jan

  Like

 5. monica mees zegt:

  en zo sta ik stil, krijg weer meer oog voor vlindervleugelslagen en laat de storm die ons dagelijks lijkt mee te sleuren even voor wat hij is.
  Dank je wel.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s