Met liefde snoeien

Geluk en succes drijven op goede gewoontes. Door periodiek aandacht aan je routines te besteden en ze waar nodig te snoeien, voorkom je wildgroei. Door je gewoontes goed te verzorgen, blijven ze je motieven ondersteunen.

Afgelopen vrijdag bezocht ik de schoonheidsspecialiste. Een prettige gewoonte, waar ik al jaren baat bij heb. De aanleiding voor mijn eerste bezoek was een actie van een bekende fabrikant die bij aanschaf van een fles shampoo korting op het bezoek aan een schoonheidssalon bood. Zo’n actie werkt drempelverlagend. Bevalt het, dan is de kans groot dat je terugkomt.

Mijn schoonheidsspecialiste zet zich actief voor de samenleving in. “Het is belangrijk dat we iets voor de samenleving doen”, zei ze, terwijl ze me twee flyers en wat stickers van Milieudefensie in mijn handen drukte. Daarna zuchtte ze, om vervolgens te vertellen dat ze al jaren lid was van de postcodeloterij. Ooit was ze lid geworden omdat ze structureel geld aan goede doelen gaven. Die glans was verbleekt, en onlangs had ze geprobeerd haar lidmaatschap op te zeggen. Dat was niet gelukt. Nu liet ze het maar zitten. “Toch jammer, want ik geef liever zelf iets aan een goed doel”, sprak ze teleurgesteld. Ik had al afgerekend, haar folders opgeborgen en stond op het punt om de deur uit te lopen, maar haar teleurstelling raakte me. Daarom raadde ik haar aan er toch werk van te maken.

Op de fiets naar het station liet ik mijn gedachten nog eens over ons gesprek gaan. Haar verhaal herinnerde me aan een lidmaatschap waar ik zelf bijna niet vanaf kwam. Als eerstejaarsstudent kreeg ik het aanbod om ieder kwartaal met korting een boek te kopen. De grote speculaasplank, die ik als welkomstgeschenk kreeg, nam mijn laatste twijfels weg. Van zo’n genereuze club wilde ik wel lid zijn. Met die  impuls startte mijn lidmaatschap van een landelijke boekenclub. Het beëindigen ervan bleek bewuste aandacht te vragen.

Toen de eerste kwartaalgids in de bus viel, was de keus zo groot, dat ik niet kon kiezen. Ik legde de gids weg en vergat hem vervolgens. De consequentie was dat ik het kwartaalboek ontving. Niet mijn eerste keus helaas. Daarom nam ik me voor mijn bestelling de volgende keer op tijd te plaatsen. Weer vergat ik het. Toen zich dat nog een keer herhaalde, besloot ik mijn lidmaatschap op te zeggen. Daar was ik net te laat mee, waardoor mijn abonnement automatisch met een jaar werd verlengd. Natuurlijk had ik toen direct schriftelijk moeten opzeggen, maar ik had andere prioriteiten, nog alle tijd en vergat het weer. Zo kan ik nog even doorgaan, want het duurde een paar jaar voor het me lukte die navelstreng succesvol door te knippen.

Dit type lidmaatschappen en automatische incasso’s lijken veel op gewoonten. Je begint enthousiast, maar als de oorspronkelijke warmte geleidelijk verkilt, blijkt het lastig ze te beëindigen.

Gewoonten wiegen ons in slaap. Daarom houd ik tegenwoordig periodiek een vinger aan de pols. Regelmatig onderzoek ik welke waarden er eigenlijk aan een gewoonte of lidmaatschap ten grondslag liggen. Zou ik op grond van dit onderzoekje weer dezelfde keus maken, dan verklaar ik die gewoonte gezond. Is dat niet het geval, dan probeer ik hem door een betere te vervangen. Zo zorg ik ervoor dat mijn gewoonten een relatie met mijn motieven blijven houden. Soms ruk ik een gewoonte met wortel en tak uit, andere keren is snoeien voldoende. Roken zag ik indertijd als een groot gevaar voor mijn gezondheid en vroeg om rigoureus kappen. Het drinken van alcohol snoeide ik terug tot een acceptabele frequentie en hoeveelheid.

Ook de bezoeken aan mijn schoonheidsspecialiste vormen natuurlijk een gewoonte. Vorige week verifieerde ik voor de grap eens welke behoeften er tijdens zo’n bezoek eigenlijk werden vervuld. Ik constateerde dat mijn huid er daarna beter uitzag, dat het gezellig is en ik regelmatig goeie tips krijg. Daarop maakte ik afgelopen vrijdag heel bewust een nieuwe afspraak. 

Meer informatie over het effect van goede gewoonten en tips voor gewoonteverandering vind je in De geest is willig, maar het vlees ….

Dit bericht werd geplaatst in bewustzijnsontwikkeling, levenskunst en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s