Gewoonteverandering

Laatst hoorde ik dat je sinaasappelschillen als slakkenval kunt gebruiken. Nu hebben we last van een slakkenplaag en eten we ‘s morgens sinaasappelsap in de muesli. Bingo, dacht ik. Sinds twee weken probeer ik de schillen na het persen apart te leggen. In het begin vergat ik dat regelmatig en moest ik ze vervolgens uit de afvalcontainer vissen. Kennelijk heb ik er moeite mee om mijn gewoonten te veranderen. Hoe komt dat toch, en vooral wat doe ik eraan?

Gewoonteverandering vraagt tegenwoordigheid van geest. Douchen, aankleden, ontbijten en tanden poetsen horen bij de simpele ochtendroutines die we bijna slapend kunnen uitvoeren. Dat is fijn, want het betekent dat we ons in gedachten al aan de komende dag kunnen wijden. Willen we echter zo’n routinematige handeling veranderen, dan breekt diezelfde slaperigheid ons op. Mijn onoplettendheid had tot gevolg dat de sinaasappelschillen al tussen het afval lagen. Het bracht me regelmatig in de verleiding om mijn gevecht tegen de slakken een dag uit te stellen.

Gaandeweg merkte ik dat ik mijn vergeetachtigheid kon pareren door op mijn handelen terug te blikken. Was het me die dag niet gelukt de schillen apart te leggen, dan nam ik me ’s avonds opnieuw voor de schillen de volgende dag wel apart te leggen. Gaandeweg lukte dat steeds beter. Soms had ik mijn aandacht er goed bij en dacht ik er tijdig aan. Andere keren merkte ik halverwege het persen dat de eerste schillen al in de groenbak lagen. Boos op mezelf, diepte ik ze weer op. Dan waren er dagen waarop ik teleurgesteld constateerde dat ik er totaal niet op had gelet.

Doorzetten loont. Het duurde ongeveer een maand voordat ik de schillen direct apart wist te leggen. Een periode van vier tot zes weken is te overzien. De Ted-Talk van Matt Cutts bevestigde me dat deze termijn karakteristiek is voor allerlei vormen van gewoonteverandering.

Het effect van een gewoonteverandering is groot. Door dit te doen, namen mijn wilskracht en zelfvertrouwen toe en deed ik de dingen met meer aandacht. Het gaf me de indruk dat ik mijn mentale spierkracht had getraind.

Wil je je mentale spierkracht oefenen, dan kun je het beste klein beginnen. Drink bijvoorbeeld ’s middags eens thee in plaats van koffie. Je zult merken dat zelfs dit al best moeilijk is. Onderzoek eens waar bij jou de weerstand zat. Vergat je het? Stelde je de overstap uit omdat het te moeilijk was? Als dat zo is, zoek dan een eenvoudiger uitdaging en bouw de moeilijkheidsgraad langzaam op. Liever een paar kleine succesjes dan een grote mislukking.

Heb je wat ervaring opgedaan, dan kun je proberen je waarden in de praktijk te realiseren. Het doorbreken van vertrouwde gewoonten vraagt een goed motief, wakkerheid, doorzettingsvermogen en soms ook lef. Maar het loont! Het verruimen van je grenzen brengt flow teweeg en gaat gepaard met prettige opwinding en het gevoel op de goede weg te zijn. Meer hierover lees je in willen wat je wilt en Fitness voor lichaam en ziel.

Dit bericht werd geplaatst in bewustzijnsontwikkeling, emoties hanteren, gewoonteverandering, levenskunst, moed en enthousiasme, motieven, ontwikkeling en groei en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s